Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

66.000 iepen gecontroleerd met GIS-applicatie

Van april tot oktober maakt de Stichting Iepenwacht gebruik van een door ons ontwikkelde GIS-applicatie. Met behulp van deze applicatie worden alle iepen in het Friese landschap systematisch gecontroleerd op iepziekte.

Elm tree

Iepenwacht

Eén van onze opdrachtgevers is de Stichting Iepenwacht Fryslând. Deze stichting is een samenwerkingsverband tussen gemeenten en provincie om de iepziekte een halt toe te roepen. Van april tot oktober worden met behulp van een door ons ontwikkelde applicatie drie rondes gelopen om alle iepen te controleren.

Iepziekte

De iepziekte is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Ophiostomo Ulmi. Deze schimmel wordt verspreid door de iepenspintkever die van boom naar boom kruipt. Wanneer de schimmel in de houtvaten van de iep terecht komt, sluit de boom de geïnfecteerde houtvaten af. Hierdoor vertraagt de watertoevoer met het verwelken en afsterven van de iep als gevolg.

Om de verspreiding van de ziekte een halt toe te roepen en de iep te behouden, worden elk jaar twee tot drie controlerondes uitgevoerd. In de actieve iepziekteperiode, tussen april en oktober, controleert de Iepenwacht Fryslân alle iepen in het verzorgingsgebied. Voor deze controle wordt gebruik gemaakt van een door ons ontwikkelde GIS-applicatie.

GIS applicatie op een laptop
GIS applicatie op een laptop

GIS-applicatie

Een GIS-applicatie is een Geografisch Informatie Systeem. Bij de GIS-applicatie voor de Iepenwacht wordt gebruik gemaakt van een kaart om alle iepen in het landschap te tonen. Elke iep heeft een locatie op de kaart. Aan deze boom worden gegevens gekoppeld zoals soort, hoogte, diameter, adres en eigenaar. Ook kan er een foto van de boom gekoppeld worden.

Tijdens de controlerondes kunnen inspecteurs van de stichting Iepenwacht een zieke iep in de applicatie markeren als ‘ziek’. Vervolgens gaat er automatisch een bericht naar de aannemer die verantwoordelijk is voor de betreffende regio met het verzoek deze iep binnen tien dagen te rooien. Als dit gebeurd is, registreert de aannemer dit in de applicatie.

66.000 gecontroleerde iepen

Afgelopen zomer zijn er zo’n tien inspecteurs op pad geweest. Zij hebben ruim 66.000 bomen gecontroleerd in 15 gemeenten. In totaal zijn er 4300 zieke iepen aangetroffen en gerooid. Voor 75% van de gerooide bomen is er een nieuwe iep gepland.

De komende tijd wordt de applicatie gebruikt om managementrapportages en exports te maken. Gemeenten krijgen dan een overzicht met resultaten van de controlerondes. Daarin staat bijvoorbeeld het percentage gerooide iepen, het aantal m2 gerooide iepen en het percentage herplant.

Koppeling systeem gemeenten

De GIS-applicatie van de Iepenwacht kan gekoppeld worden aan het groenbeheer-systeem van de gemeente. Middels deze koppeling wordt de informatie die de gemeente van haar iepen heeft, bijgewerkt met de meest recente gegevens uit het veld.

Winterslaap

Na het uitvoeren van managementrapportages en het maken van exports, gaat de applicatie in winterslaap. In het voorjaar gaat er weer met de applicatie gewerkt worden. Eerst verrichten wij datawerk, maar ontwikkelen eventueel ook nieuwe functionaliteiten en geven instructies aan nieuwe gebruikers. Zo kunnen de inspecteurs vanaf april weer nieuwe controleronden uitvoeren.

Blijf ons volgen

Wil je op de hoogte blijven van het laatste Covadis nieuws? Blijf ons dan volgen. Dat kan via Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret