Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Augmented reality, here to stay or here to go

Augmented Reality, is het een trend? Of toch toekomst? Over het antwoord op die vraag vertelt Tim als projectleider van het Covadis Innovatielab meer. Lees de analyse in zijn blog.

Er wordt een pokemon gevangen met een mobiel

Augmented Reality is een van de meest innovatieve technieken van dit moment. In dit blog wordt besproken wat Augmented Reality is. Hoe kan het ingezet worden? Is het een blijvende techniek of slechts een trend?

Augmented Reality, wat is dat precies? In 2016 kon het voorkomen dat je, naar zijn smartphone turende, buurjongen je omver liep tijdens een ontspannen boswandeling. Of je 50 jarige buurvrouw kroop door de duinen op zoek naar die ene zeldzame Pokémon. In beide voorbeelden wordt de werkelijkheid gemanipuleerd. Dat is Augmented Reality, de realiteit wordt veranderd. Het dikste woordenboek van Nederland geeft de volgende definitie: ‘Techniek waarmee aan een weergave van de realiteit virtuele elementen kunnen worden toegevoegd’.

Tegenwoordig wordt Augmented Reality voor meer, misschien nuttigere, oplossingen ingezet. Het wordt gebruikt om dokters te trainen, mensen met dementie worden behandeld met Augmented Reality en dokters krijgen informatie over de lichaamsonderdelen tijdens een operatie. Je kunt tegenwoordig zelfs je interieur virtueel samenstellen via de app van de grootste Zweedse meubelmaker.

Augmented Reality is naar mijn idee een blijver. Het gebruik ervan is op dit moment al meer dan een leuk extraatje. Het wordt op erg nuttige manieren ingezet, vooral in de zorgsector. Of het binnen nu en vijf jaar ons leven compleet heeft veranderd, dat durf ik niet te zeggen. Zelf verwacht ik dat de acceptatie nog wat langer gaat duren. Google, toch niet het kleinste bedrijf, heeft al in 2013 een poging gedaan om Augmented Reality te integreren in ons dagelijks leven. Nu moet wel worden gezegd dat het uitbrengen van de Google Glass alles behalve soepel ging. Het apparaat was erg duur en als drager werd je snel als nerd gezien.

Hoewel Augmented Reality misschien niet ons leven compleet verandert, kan het wel degelijk op nuttige manieren worden ingezet in het bedrijfsleven. Het weergeven van gegevens uit je systeem met behulp van Augmented Reality kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren. Een voorbeeld is het weergeven van meetgegevens van een sensor op het moment dat je een telefoon richt op de desbetreffende sensor, op dit moment zijn wij een dergelijke toepassing aan het ontwikkelen. Een ander voorbeeld zou zijn om kadasterinformatie te tonen wanneer een huis of pand in beeld is. Dit is een stuk gebruiksvriendelijker en efficiënter dan wanneer je de informatie handmatig opzoekt.

Ben je geïnspireerd geraakt, of ben je benieuwd wat Augmented Reality voor jouw applicatie of bedrijf kan betekenen? Wij gaan graag met je op zoek naar een goede manier om Augmented Reality toe te passen in jouw applicatie of bedrijf.


Projectleider Innovatielab Covadis

Tim Boerman

Tim Boerman is de projectleider van het innovatielab. Dit lab is de R&D afdeling van Covadis. Hier werken talentvolle ontwikkelaars aan prototypes voor onze opdrachtgevers. Hiermee is Tim de slijper die van de ruwe diamanten ware edelstenen maakt. Als correspondent in het land der nieuwe technieken weet Tim van alle relevante noviteiten en aankondigingen. Via zijn blogs houdt hij ons allen op de hoogte, als zijn favoriete NBA team tenminste niet speelt.

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt