Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Betoningenieurs enthousiast over Covadis-hackathon

De creatieve en innovatie oplossingen die zijn bedacht tijdens de hackathon van vorige week zijn met veel enthousiasme ontvangen door de betoningenieurs van B|A|S. In dit artikel lees je alles over het verloop van de hackathon en de mooie resultaten die het heeft opgeleverd.

Enthousiaste vrouw met duimen omhoog
Enthousiaste vrouw met duimen omhoog

Het gonsde en zoemde vorige week op onze burelen. Verbondjes werden gesmeed en overal hoorde je: “Dat is geheim!” Ze werkten namelijk aan de voorbereiding van een hackathon die afgelopen vrijdag werd gehouden. Met een probleemstelling van beton-ingenieursbureau B|A|S uit Venlo, gingen zeven samengestelde teams van Covadis aan de slag. Vol passie, energie en enthousiasme, en met oog op de ultieme prijs: de eeuwige roem. En wat andere prijzen, natuurlijk.

Hackathon BAS
Hackathon BAS

Probleemstelling beton

Concrefy uit Venlo is een wereldwijde speler op het gebied van betontechniek. Ze hebben Concremote ontwikkeld. Dat is een sensor die de temperatuur van het beton meet en vervolgens doorstuurt. Door de software wordt de sterkte-ontwikkeling in de betonconstructie berekend. Dat heeft veel voordelen:

  • Het bespaart tijd.
  • Het verhoogt veiligheid.
  • Het verlaagt kosten.

Concrefy maakt deel uit van de Doka Groep, die op vijf continenten en in 70 landen actief is. Met Concremote is het bedrijf, dat inmiddels ruim 50 personeelsleden heeft, een grote speler. “Wij hebben het grootste betonlab van Europa,” zeggen Erik Verhoeven en Peter Megens van B|A|S.

Nu hebben ze al een uitgebreide webapplicatie waarmee de resultaten van Concremote ontsloten worden. Maar de man op de werkplaats heeft daar niet zoveel aan. Die kan niet de hele dag een computer of laptop met zich meezeulen. Daarom hadden zij een prangende vraag voor de hackathon van Covadis:

“Hoe kun je de man op de bouwplaats laten weten dat het beton hard is?”

Covadis-hackathon

Middels een hackathon werden creatieve en innovatieve oplossingen bedacht en uitgewerkt. Er werden zeven teams met ontwikkelaars, software-architecten, analisten en overige medewerkers gevormd. Teams met creatieve namen als Henk & Ingrid, Spek en Beton en BAStensgoed. Alleen dat voorspelde al veel goeds. Door de niet dagelijkse indeling van de teams ontstaat een andere sfeer en komen verrassende ideeën naar boven.

Bij een hackathon draait alles om creativiteit en inventiviteit. Of zoals een software-architect van Covadis het verwoordde: “Niemand zegt vooraf dat het een slecht idee is. Dat geeft vrijheid. Zonder een protocol wordt in een team snel iets in elkaar gedraaid.”

De probleemstelling gaf het al aan: de betonwerker is vaak een digibeet die handschoenen en gehoorbeschermers draagt. Dat vraagt om een creatieve aanpak die op deze manier gewaarborgd kan worden.

Voordat de hackathon op vrijdag zou plaatsvinden, hadden de meeste teams al wat voorbereidingen getroffen. En daarin bleken ze behoorlijk competitief: menig lunchpauze werd opgeofferd voor overleg en zelfs tijdens de pauzewandeling werd vergaderd!

De gedachte aan een Raspberry Pi of een Arduino was natuurlijk aanlokkelijk, maar ons vermoeden is dat de teams meer gedreven werden door een hang naar eeuwige roem. Het soort eeuwige roem als Kjeld Nuis verkreeg, toen hij eerder die dag zijn tweede gouden Olympische medaille op zijn naam wist te zetten.

Hackathon BAS 2
Hackathon BAS 2

Van de eerste st-app-en ...

Het duurde niet lang voor de eerste resultaten zichtbaar werden. Sterker nog; de eerste apps draaiden al! De teams hadden goed nagedacht over de vormgeving, en ook oranje - de kleur van B|A|S, werd veelvuldig ingezet. Als dat geen extra punten op zou leveren...

Zoals dat meestal gaat tijdens een hackathon, waren de specialisten van Covadis in opperste staat van concentratie. En om die focus scherp te houden, is het natuurlijk belangrijk om af en toe ook even in beweging te komen. Daarvoor werd de hulp van een heuse trainster ingeschakeld. Na een pittige work-out kon iedereen weer aan de slag. Nou ja, bijna iedereen... Een enkeling besloot iets langer de tijd te nemen om weer op adem te komen ;-) Het blijven ICT'ers...

De snelheid waarmee de teams met resultaten komen, valt ook op bij de heren uit Venlo. Zij krijgen te horen dat de meeste teams vóór de pauze klaar willen zijn met het programmeren, zodat ze daarna kunnen werken aan de puntjes op de 'i' en de presentatie. De teams met de front-end-developers wanen zich daar in het voordeel, maar feit blijft: binnen de teams is elk lid onmisbaar voor een overwinning.

Hackathon BAS 3
Hackathon BAS 3

... tot de presentaties

Tijdens een eerste inventarisatie blijken de resultaten niet alleen creatief te zijn, maar ook ontzettend modern. Denk aan een virtual reality-bril, waarmee je meteen kunt zien of het beton hard is. Of werkhandschoenen met led-sensoren, een geluidshoorn, een veiligheidshelm met allerlei knipperende lichtjes en draadjes, of een koptelefoon die via bluetooth verbonden is met het internet.

Aan het einde van de dag kregen de teams de gelegenheid om hun idee in vijf minuten te presenteren. Een team kwam al met een volledig werkende app, terwijl een ander vooral veelbelovende ideeën wist te presenteren. Ook was er een groep die een volledige presentatiefilm gemaakt had, inclusief 'acteurs'. De VR-bril en de geluidshoorn maakten op veel van de aanwezigen een grote indruk.

Alle presentaties werden na het weekend meegenomen naar Venlo, zodat ze door een onafhankelijke jury beoordeeld kunnen worden. Voor de teams zat er weinig anders op dan te genieten van een welverdiende borrel.

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt