Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Ontwikkelaars doen Amsterdam aan voor DDD Europe 2020

Covadis bezoekt Domain Driven Design Europe

Twee software ontwikkelaars van Covadis hebben hun bureaus in Doetinchem verlaten om het Meervaart Theater in Amsterdam te bezoeken voor Domain Driven Design Europe 2020. Op dit event komen honderden techneuten samen om workshops en talks te volgen over software development.

Na een lange tocht over de Nederlandse snelwegen komen de developers van Covadis aan in Amsterdam voor twee dagen vol kennis, inspiratie en tips. Het Meervaart Theater is een zalencentrum met twee grote theaterzalen. Er is ook veel ruimte voor workshops en hands-on sessies.

Amsterdam ddd europe
Amsterdam ddd europe

Kent Beck

De Covadianen hebben verschillende sessies gevolgd. Van Dissecting Bounded Contexts en Modelling Lean Systems tot Continued learning: The beauty of Maintenance en Experiments in reasoning. Op dit internationale event komen techneuten uit heel Europa bijeen.

De sprekers hebben indruk gemaakt op de techneuten.

“Kent Beck was echt heel goed”, vertelt één van de developers. “Maar Lisi Hocke ook. Er waren enorm veel talks. Dus ik had nogal last van keuzestress. De talk van Hocke over Mob Programming was enorm leerzaam.”

“Mob Programming houdt in dat het hele team aan één probleem werkt op één computer”, vervolgt hij. “Dit lijkt een slecht idee, omdat het hele team bezet is voor één klus. Maar je kan er veel van leren. Als collega’s kijk je samen naar een probleem en je leert van en met elkaar. Daarnaast is het in de toekomst veel makkelijker om programmeurs samen te laten werken. De drempel om als duo een probleem aan te pakken is ineens een stuk lager.”

Domain driven development amsterdam 1

Core domain

“Inhoudelijk is een conferentie als deze sowieso interessant, maar extra interessant is dat het verrassend is waar het over gaat. Je leert over onderwerpen waarvan je van tevoren niet hebt verwacht dat je erover zou leren.”

“Ik kan wel een voorbeeld geven. Zo liet een van de talks je nadenken over waar je als ontwikkelaar prioriteit aan geeft. Is dat je core domain, supporting domain of generic domain? Alle drie de soorten zijn nodig voor een bedrijf.”

“Je ontwikkeltijd moet hoofdzakelijk in het core domain van de klant zitten en niet in het generic domain. Generieke software ligt namelijk klaar op de plank. Denk bijvoorbeeld aan een CMS voor een website. Die moet je niet op maat willen ontwikkelen. Er is zoveel keuze dat er altijd wel een bestaande oplossing is die aansluit bij de wensen van de klant.”

Ddd amsterdam 2

Supporting domain

“Het supporting domain bevat software die maatwerk ontwikkeld dan wel geconfigureerd moet worden. Dit zijn systemen die nodig zijn ter ondersteuning van de business, maar waar niet direct geld mee verdiend of bespaard wordt. Denk dan aan een facturatiesysteem of een koppeling met een CRM systeem.”

“Systemen in het core domain van een klant zijn essentieel voor een bedrijf. Hiermee onderscheidt een onderneming zich van concurrenten en het is daarom belangrijk dat de meeste effort van de maatwerk softwareontwikkeling hier in gestoken wordt. Door als developer bewust onderscheid te maken tussen verschillende soorten bedrijfssoftware, help je klanten betere keuzes te maken en kun je zelf ook pragmatischer keuzes maken over de hoeveelheid tijd die je besteedt aan code.”

“Het waren sowieso twee mooie dagen. Je leert veel mensen kennen en je leert veel over de toepasbaarheid van Domain Driven Development.”

Ddd amsterdam 1

Kom ook werken bij Covadis

Covadis heeft kennis hoog in het vaandel staan. Daarom wordt ook alle ruimte geboden aan onze ontwikkelaars om events als deze te bezoeken. Lijkt het jou ook wat om namens Covadis door te blijven leren en events te bezoeken? Check dan onze vacatures en wie weet word jij ook Covadiaan!

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt