Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Ontwikkelteam draait hand niet om voor ambitieuze doelstelling

Covadis helpt kosten besparen bij stroomgebruik

Covadis werkt iedere dag met veel passie met de nieuwste technologieën. Momenteel wordt er een applicatie ontwikkeld waarin het actuele stroomverbruik van ruim een miljoen energiemeters real time te volgen is. Dit geeft de opdrachtgever, een energieleverancier, de gelegenheid direct te handelen wanneer het verbruik niet overeenkomt met de ingekochte hoeveelheid.

Naast de energieleverancier kan de eindklant zelf straks natuurlijk ook het actuele verbruik aflezen. Een ambitieuze doelstelling waar Covadis de hand niet voor omdraait.

Stroompalen oranje paars
Ontwikkelaars op bezoek bij Nieuwe Stroom
Ontwikkelaars op bezoek bij Nieuwe Stroom

Onbalans

De gloednieuwe toepassing die Covadis ontwikkelt voldoet aan verschillende essentiële wensen van de opdrachtgever. Zo moet het mogelijk zijn om een kolossale hoeveelheid data op te slaan. Daarnaast moet deze toepassing real time informatie zenden naar ontvangers. Naast de energieleverancier kan dit ook een derde partij zijn. Dit alles om met name één verschijnsel tegen te gaan: onbalans in het energienetwerk.


Extra kosten

Bij onbalans wordt in een periode meer of minder stroom gebruikt dan van tevoren is ingekocht. Het gebruik in een netwerk wordt bepaald aan de hand van een van tevoren ingeschatte hoeveelheid stroom. Wanneer dit netwerk onder- of overbelast wordt (onbalans), ontstaan er extra kosten voor het terug in balans brengen van het netwerk. Gebeurt dit niet, dan hebben delen van Nederland geen stroom meer. De extra kosten komen uit de zak bij zowel de leverancier als de afnemer. Het is namelijk goed mogelijk dat bij onbalans de elektriciteitscentrales moeten worden bijgeschakeld, of dat er overbodige energie wordt opgeslagen in batterijen.

Laadpaal auto opladen
Laadpaal auto opladen

Oplossing

Voor zowel de leverancier als voor de gebruiker is het wenselijk om het actuele gebruik te zien. De leverancier koopt de stroom direct van de spotmarkt (energie beurs). Afnemers betalen bij deze leverancier altijd de actuele uurprijs. Op basis van de dag van vandaag wordt het verbruik van morgen ingeschat. Hoewel deze inschatting door de actuele metingen zeer accuraat is, is het risico op onbalanskosten niet uit te sluiten. Juist daarom is de aankomende toepassing een belangrijke oplossing. Zodra de leverancier ziet dat er minder of meer stroom gebruikt wordt, wordt straks op afstand een apparaat ingeschakeld om het verbruik te corrigeren. Denk aan een laadpaal die wordt in- of uitgeschakeld om onbalans te voorkomen. Doordat de technologie steeds accurater wordt, kan het risico op onbalans en extra kosten omgezet worden naar opbrengsten.

Forecasting

De klanten van de leverancier zijn ondernemer. Voor hen is het belangrijk om een zo actueel mogelijke status van het stroomgebruik te hebben. Zeker als de klant zelf de forecasting uitvoert en dus ook zelf het onbalansrisico op zich neemt. Als een fabriek te veel of te weinig stroom verbruikt, kan er een koelinstallatie of een hoogoven een graad verzet worden. Met deze toepassing worden dergelijke situaties vrijwel meteen geconstateerd en gecorrigeerd. Hier hebben zowel de leverancier als de afnemer baat bij. Op deze manier worden deze beide partijen beschermd tegen de extra kosten van onbalans. De energiebalans op het net blijft straks in stand dankzij essentiële input vanuit Covadis. We kijken ernaar uit.

Meter oranje gloed

Denk aan een onderneming met een koelhuis. Het koelhuis moet meestal over een hele dag een bepaalde tijd aanstaan om de correcte koeling voor die dag te garanderen. Dat zou één uur kunnen zijn. De onderneming kan dat uur gebruiken zoals de dag ervoor werd ingeschat. In geval van overschot-onbalans kan de ondernemer gevraagd worden om zijn koelhuis op een ander moment geheel of gedeeltelijk in te zetten. Bijvoorbeeld door de temperatuur een graad naar beneden te laten gaan, of het koelhuis op een ander uur te laten koelen. Zo wordt de stroomvoorziening gecorrigeerd en onbalans voorkomen.

Opdrachtgevers waar we trots op zijn:

Venstertechniek logo
Bolletje logo
Cadac Group Logo Transparant
Logo Mondriaan Fonds
Van Raam logo
Prorail logo
Logo waterschap trans 1
Rademaker logo
Beeckestijn Business School logo
Sigmax Logo
Nieuwestroomlogopayoffblauw v2
Forever direct logo
Cooper Vision Logo Groot
Morsinkhoff Rymoplast
Ferro techniek
Concrefy logo
Van Boekel Logo
Qoffy Logo RGB hor Zwart blauw
Mombarg beton
Senefelder logo
Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

50+ specialisten

Waarom ver zoeken als het ook in de buurt zit?!

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Sparren over jouw softwarevraagstuk?

Covadis addick werkt

Addick Hutzezon

Adviseur

“Benieuwd hoe ons team voor jou van meerwaarde kan zijn? Ik denk graag mee over jouw softwarevraagstuk”

Bel mij: +31633726116

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt