Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Covadis houdt kennissessie Behaviour Driven Development

Full-stack Developer Bram Dekker geeft talk aan software developers

Full-stack Developer Bram Dekker heeft software bedrijf Covadis uit Doetinchem onlangs met een bezoek vereerd voor een uitgebreide talk over Behaviour Driven Development. Verschillende technische medewerkers van Covadis verzamelden zich na de middag in het restaurant van Covadis voor een informatieve sessie. Uiteraard compleet met een avondmaaltijd, want het blijft wel Covadis.

Covadis houdt graag het kennisniveau hoog onder de medewerkers. Een van de manieren om dit te doen is door na werktijd externe sprekers uit te nodigen voor een interactieve kennissessie. Het publiek bestaat uit developers, (oud-)stagiairs, projectleiders en andere geïnteresseerden. De talk wordt gecombineerd met een voedzaam avondmaal. In dit geval: pizza. Tientallen pizza’s zelfs.

Kennissessie foto ontwikkelaars en spreker behaviour driven development
Kennissessie foto ontwikkelaars en spreker behaviour driven development

Full-stack developer

Bram Dekker is full-stack developer bij Squla. Squla is een online leerplatform voor kinderen waar spelenderwijs in alle basisschoolvakken geleerd kan worden. Als zijn toeschouwers vrijwel uitgegeten zijn, begint hij aan zijn talk.

"Hoe voorzie je de code van test coverage en wat heeft de klant er aan?"

Dekker begint zijn verhaal door uit te leggen dat Behaviour Driven Development (BDD) niet per se in tegenstrijd is met Test-Driven Development, zoals wel eens wordt beweerd. In essentie komen ze veel overeen. Het ging ten eerste over hoe je als bedrijf software creëert voor een klant. Daar helpt BDD bij.

“Tijdens de sessie kwam het Agile Manifesto voorbij”, reageert David naderhand. David is als software developer van Covadis aanwezig als toeschouwer. “Dekker zei dat dat Manifesto natuurlijk leuk is, maar het gaat uiteindelijk om resultaten boeken. Hoe voorzie je de code van test coverage en wat heeft de klant er aan? Wat is het handigst voor de klant? Daar gaat het in essentie om.”

Pizza avond covadis talk

The Three Amigos

“Ook de rollen in het team bij BDD zijn uitvoerig besproken”, vervolgt David. “Je hebt de klant, of product owner, de tester en de ontwikkelaar. De klant vindt de functie het belangrijkst, terwijl de tester en de ontwikkelaar de techniek belangrijker vinden. Daar zit een misklik. Over die ‘grijze zone’ hebben we veel gepraat.”

“Dekker beschreef met een door hem zelf bewerkte quote van Dan North het perspectief van de verschillende stakeholders. Hier nam hij ook het concept van ‘The Three Amigos mee’. Dit is een benaming voor een meeting tussen drie belanghebbenden in het softwareontwikkelproces.”

Dekker gaf de uitleg aan de hand van de onderstaande video.

BDD en Test-Driven Development

“Het gaat dus om het uitspreken van het gedrag van de drie ‘amigos’ en dit moet terugkomen in de code”, zegt David. “Je denkt uit wat er in welke scenario’s gebeurt en ontwikkelt software op basis van deze informatie. Wat dat betreft ligt BDD dicht bij Test-Driven Development. Ook dan wordt de code geschreven op basis van het verwachte resultaat. Het gedrag bepaalt wat uitgevoerd moet worden.”

“Aan het einde van de talk hebben we gesproken over diverse frameworks voor verschillende IDE’s zoals Visual Studio. Het gaat dan om frameworks als SpecFlow en Cucumber. Met Cucumber werk je gemakkelijk met tests en gedrag, daarom wordt deze ook in de amigo-video genoemd.”

“BDD betekent in het kort dat het gedrag van het product voor de klant de requirements bepaalt. Denk bijvoorbeeld aan een inlogpagina. Wat verwacht een gebruiker daar? Als het ingevulde password correct is, wordt de volgende page geladen. Is het wachtwoord fout, dan zou er een warning moeten komen. Bij BDD schrijven we de code dus uit op basis van wat het moet doen en worden de tester en de klant veel meer meegenomen in het realiseren van de code. Zij moeten de code ook kunnen lezen. Dit zorgt ervoor dat de stijl van het coderen verandert”, besluit David.

Foto ontwikkelaars kennissessie

Een pizza-avond bijwonen?

Vind je dit alles wel interessant klinken? Lijkt het jou wel wat om je kennis en je maag tegelijkertijd aan te vullen? Kortom, wil je zo’n pizza-avond van Covadis bijwonen? Kom dan werken of stagelopen bij Covadis. Check nu de vacatures en neem contact met ons op. Wie weet word jij onze nieuwe collega!

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt