Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
De strijd tegen bugs en technical debt bij in-house softwareontwikkeling

Het waarborgen van softwarekwaliteit

Softwareontwikkeling is een complex proces dat precisie en aandacht voor detail vereist. Terwijl ontwikkelteams streven naar het produceren van hoogwaardige software, kunnen fouten of 'bugs' en ‘technical debt’ vaak ontstaan. Het beheren van deze uitdagingen is cruciaal voor het waarborgen van softwarekwaliteit. Dit blog onderzoekt enkele strategieën om bugs te bestrijden en technical debt aan te pakken bij in-house softwareontwikkeling.

Barbara Trienen Photography IMG 1639 Covadis Sfeer februari22 103
De kosten van technical debt

Het belang van kwaliteitsborging in softwareontwikkeling

De kwaliteit van software heeft een directe impact op de gebruikerservaring en kan het succes van een applicatie maken of breken. Bugs kunnen leiden tot onverwachte fouten en prestatieproblemen die de gebruiker frustreren en afstoten. Technical debt, de kosten van de kantjes er aflopen tijdens software development, kan leiden tot een slechtere codebase en verhoogde ontwikkelingskosten op de lange termijn. Het waarborgen van softwarekwaliteit is daarom van het grootste belang.

Barbara Trienen Photography IMG 2080 Covadis Sfeer februari22 181
Barbara Trienen Photography IMG 2080 Covadis Sfeer februari22 181
Preventie is beter dan genezing

Bestrijding van bugs

Het voorkomen van bugs is vaak effectiever dan het bestrijden ervan. Dit betekent dat ontwikkelteams vanaf het begin hoogwaardige code moeten nastreven. Enkele manieren om bugs te voorkomen, zijn onder meer:

Code reviews: Code reviews zijn een uitstekende gelegenheid om fouten op te sporen voordat ze een probleem worden. Het proces biedt een tweede paar ogen dat kan helpen om fouten, potentieel problematische ontwerppatronen en andere kwesties die de stabiliteit van de software kunnen ondermijnen te identificeren. Bovendien versterken ze de teamcohesie en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de code.

Testen: Van unit tests tot integratietests en systeemtests, elke testfase speelt een vitale rol bij het waarborgen van de kwaliteit van de software. Unit tests verzekeren dat individuele onderdelen van de code naar behoren functioneren, terwijl integratie- en systeemtests zorgen voor een correcte interactie tussen verschillende onderdelen van de software. Door regelmatig en grondig te testen, kunnen developmentteams bugs vroeg detecteren en corrigeren.

Investeer in kwaliteit op de lange termijn

Technical debt aanpakken

Technical debt ontstaat wanneer ontwikkelteams kiezen voor snelle oplossingen op korte termijn in plaats van de beste lange termijn oplossing. Hoewel dit op de korte termijn tijd kan besparen, kan het op de lange termijn leiden tot meer werk als de schuld moet worden 'afbetaald'. Enkele strategieën om technical debt aan te pakken zijn:

Maak technical debt zichtbaar: Het is belangrijk om technical debt te documenteren en zichtbaar te maken voor het hele team. Dit kan bijvoorbeeld door het bijhouden van een 'technical debt logboek' of het toevoegen van technical debt items aan de backlog. Op deze manier wordt het team zich bewust van de schuld en kan het worden meegenomen bij het nemen van beslissingen over toekomstige ontwikkelingen.

Plan tijd in voor het afbetalen van technical debt: Door het afbetalen van technical debt als een vast onderdeel van de ontwikkelcyclus te zien, wordt het

gemakkelijker om deze schuld aan te pakken. Dit kan betekenen dat er tijd wordt gereserveerd voor refactoringsessies, het herstructureren van de code om de leesbaarheid en onderhoudbaarheid te verbeteren, of het bijwerken van verouderde systemen.

Conclusie

Het waarborgen van softwarekwaliteit is een voortdurende strijd in de wereld van softwareontwikkeling. Door het voorkomen van bugs en het actief beheren van technical debt, kunnen in-house developmentteams betere softwareoplossingen produceren die aan de behoeften van hun gebruikers voldoet. Door bewust te werken aan het behouden en verbeteren van de kwaliteit van software, creëren bedrijven een sterker product en een gezondere werkomgeving voor hun developmentteams.

Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

Meer dan 70 specialisten

Met meer dan 70 experts hebben we altijd de juiste specialisten voor jouw project.

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Neem contact met ons op

Anouk Portret

Snel en vrijblijvend

We helpen je graag!

“Heb je een vraag over jouw softwareproject, wil je meer informatie ontvangen óf kunnen we je ergens anders mee van dienst zijn?”

Bel mij: 026 361 6600

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret