Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Wat levert het op om je software te laten testen?

In de koplampen: software testen, hoe werkt dat?

Waarom is het zo belangrijk dat er een tester in een ontwikkelteam zit? Niels test software bij Covadis en hij legt het allemaal uit in deze editie van 'In de koplampen'.

Testen van twee autos en crash

In de nieuwe editie van ‘In de Koplampen’ gaan we in op een essentiële stap in het opleveren van maatwerk software: de testfase. Waarom bestaan er testers? Doen developers dat niet zelf? Waarom is het voor een opdrachtgever belangrijk dat hun software getest wordt? Wat voor winst levert dat op?

Om het antwoord op deze vragen te vinden schakelen we de hulp van Niels in. Niels is tester bij Covadis en hij licht graag het één en ander toe.

Want wat maakt de rol van een tester zo belangrijk?

“Een developer levert op”, legt Niels uit. “Vaak gaat het om een onderdeel van een grotere applicatie. De developer test natuurlijk zelf vaak dat ene onderdeel, maar het heeft invloed op de hele applicatie. Het zou kunnen dat als er iets nieuws ingeschakeld wordt, het invloed heeft op een ander deel. Daarom gebruiken wij als testers regressietesten.”

Internet of things

Wat is een regressietest?

Bij een regressietest wordt bekeken of alle onderdelen van een bestaande applicatie nog naar behoren werken.

“Stel dat er in de wizard een vinkje wordt veranderd, dan verandert er iets in de daarop volgende pagina. Mogelijk werkt dat allemaal, maar het kan zomaar zijn dat het weer andere invloed heeft op de derde pagina. Daarom is het heel belangrijk om regressietesten te doen”, legt Niels uit.

Welke vormen van software testen zijn er nog meer?

“Uiteraard gebruiken we ook automatische tests. Met deze vorm kan een complete applicatie worden getest. Het systeem checkt zelf de gehele applicatie. Eenmaal ingesteld kan het te allen tijde automatisch gedraaid worden en het kost dus geen extra tijd. Met deze test kun je enorm veel details afvangen wat je zelf veel tijd zou kosten.”

“Daarnaast zijn er unittests, waar de focus vooral op de kleine componenten ligt. Als de applicatie bijvoorbeeld berekeningen maakt en een aanpassing ondergaat, moeten de berekeningen wel blijven kloppen."

"We doen ook aan handmatig testen, waar we dus zonder externe programma’s de software uitproberen. We kijken persoonlijk of we het programma kunnen slopen en we controleren of het werkt volgens het ontwerp.”

Uiteraard speelt security een grote rol in het testen. De testafdeling houdt rekening met en zoekt de veiligheidsrisico’s. Hierop zorgen zij ervoor dat deze dichtgetimmerd zijn. Zodoende streeft Covadis naar zo veilig mogelijke software.

“Op die manier vormen we de afdeling QA, quality assurance.”

''Wij houden mede de kwaliteit hoog door de software te bekijken zoals de klant dat doet''

Niels – Tester Covadis

Wat betekent Quality Assurance?

“Wij houden mede de kwaliteit hoog door de software te bekijken zoals de klant dat doet. Het moet namelijk wel gebruiksvriendelijk zijn. Staan de knoppen voor ‘opslaan’ en ‘verwijderen’ bijvoorbeeld niet naast elkaar? Want dan is er een grotere kans dat iemand verkeerd klikt. En krijgt de gebruiker eerst een waarschuwingsvenster voor hij op het kruisje drukt? Het moet vaak vooral functioneel zijn. Functionaliteit gaat boven een mooi uiterlijk, maar soms mag het er ook fraai uitzien. Daar zoeken wij een middenweg in.”

“Essentieel is of het werkbaar is voor de klant. We zijn in het team een soort advocaat van de opdrachtgever. Het gaat er dus om of alles niet alleen werkt, maar het ook handig te gebruiken is.”

Testen van een achterbaan

Testers zijn dus heel belangrijk voor een softwarebedrijf?

“In een ontwikkelteam kunnen testers niet zonder developers en developers kunnen niet zonder testers. We houden elkaar scherp en leveren zo de beste toepassingen op”, besluit Niels.

Testen is dus een belangrijk onderdeel van het opleveren van software. Het zorgt voor foutvrije, veilige en gebruiksvriendelijke software waar de opdrachtgever direct profijt van heeft. Bovendien wordt de nieuwe versie van de software zo opgeleverd dat het de gebruikers niet hindert. De nieuwe functionaliteiten zijn snel en helder verwerkt.

Heb jij interesse in maatwerk software toepassingen om jouw processen te verbeteren? Neem dan vandaag nog contact op met Covadis.

Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

Meer dan 70 specialisten

Met meer dan 70 experts hebben we altijd de juiste specialisten voor jouw project.

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Neem contact met ons op

Anouk Portret

Snel en vrijblijvend

We helpen je graag!

“Heb je een vraag over jouw softwareproject, wil je meer informatie ontvangen óf kunnen we je ergens anders mee van dienst zijn?”

Bel mij: 026 361 6600

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret