Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Uitdagingen en tips

Jouw rol als SaaS productmanager

Als SaaS productmanager heb je een unieke verantwoordelijkheid die tegelijkertijd je grootste uitdaging is. Je balanceert drie verschillende ‘groepen’, op een manier die het beste resultaat oplevert voor het product, je bedrijf en de gebruikers. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

230825 Covadis office 0062

SaaS productmanagers in het kort

Als SaaS productmanager ben jij verantwoordelijk voor het definiëren en afbakenen van product features. Je neemt de doelstellingen van je bedrijf op in je plan voor het product en geeft ontwikkelaars en ontwerpers dat wat ze nodig hebben om de features te leveren. De meeste managers met een paar jaar ervaring binnen de SaaS-productontwikkeling leren: product management is de kruising tussen het bedrijf, technologie en User Experience. 

Om succesvol te zijn als productmanager moet je daarom in minimaal 1 van de drie ervaring hebben, gepassioneerd zijn over alle drie en met alle beoefenaars nauw contact hebben. Niet niks dus!

Rol als IT manager Diagram
Rol als IT manager Diagram

Als SaaS productmanager heb je een unieke verantwoordelijkheid die tegelijkertijd je grootste uitdaging is. Je balanceert drie verschillende ‘groepen’, op een manier die het beste resultaat oplevert voor het product, je bedrijf en de gebruikers. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Vier uitdagingen van SaaS IT managers

Als IT of productmanager is het dus belangrijk dat je flexibel bent en de drie vakgebieden succesvol kunt balanceren, met als doel om de waarde van een SaaS product te maximaliseren. Je begeleidt in je organisatorische functie elke stap van de levenscyclus van een product. De SaaS-oplossing en je bedrijf staan hierbij constant op de eerste plek. En dat brengt verschillende uitdagingen met zich mee.

1. Slechte communicatie

Een grote uitdaging van productmanagers is het verbinden van teams binnen een organisatie. Het is van groot belang dat iedereen dezelfde lijn zit. Dit voorkomt blokkades door één van de afdelingen, helpt iedereen begrijpen waaraan gewerkt wordt en heeft positieve gevolgen voor het eindresultaat. Is dit niet het geval, dan kan dat flinke problemen en vertraging opleveren.

2. Hordes op de weg

Als productmanager heb je besloten wat, wanneer en hoe moet worden gebouwd. Een plan dat gevolgd moet worden, maar gemakkelijk wordt verhinderd. Dat kan door een gebrek aan middelen, zoals een tekort aan capabele ontwikkelaars. Daarnaast komen er natuurlijk feature aanvragen van de gebruikers en de business kant. Iedereen houden aan het plan en op het juiste moment het project afronden wordt dan lastig. 

3. Verhinderde ontwikkeling

Een gebrek aan ontwikkelcapaciteit en kennis kan de ontwikkeling van een product flink hinderen. Onvoorspelbare factoren als een krappe arbeidsmarkt en ziekte kunnen een nadelig effect hebben op je development team. Kijk altijd naar mogelijkheden om dit te ondervangen. 

Daarnaast is het slim om processen te automatiseren. Bijvoorbeeld je CI/CD pipeline om zo de deployment complexiteit te verminderen. Geautomatiseerde processen kunnen ook ondersteunen met integratie en communicatie tussen teams.

4. Competitieve markten

Tot slot zijn de SaaS-markten erg competitief. Je wilt reactief zijn als productmanager, maar je niet laten leiden door de markt. Luister naar feedback, maar focus op je bedrijf, de gebruikers en het eindproduct. Dat komt je project uiteindelijk ten goede.

AI koppelingen
AI koppelingen

Onze tips om deze uitdagingen te overkomen

Het is duidelijk dat een SaaS IT manager van alle markten thuis moet zijn, verschillende taken moet kunnen balanceren en zich continu moet ontwikkelen. Bovendien helpt het groeien van een bedrijf, automatiseringen en de toename in bronnen bij het overwinnen van de grootste uitdagingen. Onze tips?

Begrijp jij het nog?

Door de roadmap van het product en beslissingen te delen met het team, begrijpen zij beter waarom bepaalde zaken moeten gebeuren of prioriteit hebben. Bovendien levert de juiste teamspirit en goede samenwerking de beste resultaten op! 

Automatiseren, automatiseren, automatiseren

Zet geautomatiseerde processen in. Deze zijn schaalbaar, blijven consistent en helpen je team de pijnpunten van de eindgebruiker te tackelen.

Samen staan we sterker

Als SaaS IT manager kun je een externe partij inschakelen die jouw eigen team lucht of een extra boost kan geven. Een team dat de ontwikkeling deels of volledig uit handen kan nemen, dat kan schakelen met de productmanager en de ontwikkelingen en problemen oppakt. Één van onze eigen teams bijvoorbeeld!  

Een extra partij om mee te schakelen

Een lastige baan? Zeker, maar wel een erg leuke. Je krijgt de kans om de essentie van een product te definiëren, om oplossingen voor de problemen van klanten te ontwerpen, om met iedereen samen te werken en een grote rol te spelen in het succes van het bedrijf. Bij Covadis helpen we bovendien graag om je werk als productmanager te vergemakkelijken! Ons inschakelen?

Van Raam logo

"Covadis biedt ons de combinatie van ademend vermogen op ontwikkelgebied, kennis en ervaring op technologisch gebied en samenwerking binnen de Achterhoekse mentaliteit.''

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt