Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Hoe vind je de juiste developer voor jouw bedrijf?

Ben je op zoek naar een developer om jouw team uit te breiden? Dan sta je voor de uitdaging om de beste ontwikkelaar voor jouw project, bedrijf en/of team te vinden.

software outsourcing

Welke developer zoek ik?

Je hebt je software uitdaging in kaart gebracht, de voors en tegens van het inhuren en in dienst nemen van ontwikkelaars tegen elkaar afgewogen en je hebt geconcludeerd dat je dit intern wilt oplossen.

Stap twee is het in kaart brengen van wat je zoekt in een ontwikkelaar of ontwikkelaars. Wat moet de programmeur in kwestie kunnen? Welke technieken moet diegene beheersen? En welke vaardigheden en competenties moet hij/zij bezitten?

Kortom; waar moet je op letten bij de zoektocht naar een goede developer? We leggen het je hieronder uit.

Weet je nog niet zeker of in dienst nemen of inhuren de beste oplossing is voor jouw vraagstuk? Download dan ons gratis whitepaper wat kost een developer. Hierin vergelijken we in dienst nemen met inhuren en bekijken de verschillen in kosten en de belangrijkste verschillen.

Internet of things
Internet of things

Past de developer bij jouw team en cultuur?

Het is erg belangrijk dat de developer die je kiest bij jouw bedrijf past. Een goede match verhoogt de kans op een langdurige samenwerking en maximaal resultaat. Aangezien het aangaan van een langdurige samenwerking vaak het doel is van werving, is het waardevol om direct op deze kenmerken te letten.

Weten of de developer bij jouw bedrijf past? Vraag bijvoorbeeld eens naar de vrijetijdsbesteding van de ontwikkelaar. Houdt hij of zij van puzzels? Games? Sporten? Door dit soort vragen te stellen, leer je de persoon beter kennen en maak je het jezelf makkelijker om in te schatten of de ontwikkelaar binnen de cultuur van jouw bedrijf past.

Aan de andere kant is het belangrijk dat je de ontwikkelaar een goed beeld van het bedrijf en de cultuur geeft. Kun jij de uitdaging en de omgeving bieden die bij hem of haar past? Schep een waarheidsgetrouw beeld, zodat duidelijk wordt of jullie een goede match zijn. Het is heel belangrijk dat je een mismatch probeert te voorkomen, aangezien dit flinke kosten met zich mee kan brengen. Zo kunnen bijvoorbeeld de gemiddelde wervingskosten oplopen tot € 18.000,-.

Breng de verwachtingen goed in kaart

Welke verwachtingen heb je van de ontwikkelaar die je zoekt? Zijn je verwachtingen niet te hoog? Of juist veel te laag? Moet jouw nieuwe ontwikkelaar veel op eigen inzicht doen of is er ondersteuning van een projectmanager? Ga eens na bij jezelf of de verwachtingen die je hebt wel realistisch zijn.

Iedere programmeur heeft zijn of haar eigen skillset. Handig, maar voor het ontwikkelen van een applicatie zijn vaak meerdere skillsets of disciplines nodig. Je kunt deze ontwikkelaars allemaal in dienst nemen, maar dan is de vraag of je doorlopend voldoende werk hebt voor alle ontwikkelaars. Je zou kunnen overwegen om ontwikkelaars in te huren. Wanneer je ontwikkelaars inhuurt, heb je de juiste kennis en capaciteit wanneer het nodig is en betaal je ook alleen voor die momenten. Een team met eigen developers betaal je doorlopend, terwijl je ze misschien niet constant allemaal nodig hebt.

Bepaal daarnaast welke technieken de ontwikkelaar moet beheersen. Een voorbeeld: je bent in gesprek met een software architect, omdat je een architectuur nodig hebt. De ervaring leert echter dat je nooit enkel een softwarearchitectuur nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de software die ontwikkeld en onderhouden moet worden. Vindt de ontwikkelaar/architect in kwestie daar genoeg uitdaging in? Beheerst hij/zij al deze kennis? Wees altijd eerlijk over wat je een ontwikkelaar biedt, zodat alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn. Een te mooi beeld schetsen zorgt voor teleurstelling van beide kanten.

Ga ook na wat de ontwikkelaar van jou verwacht. Een plek om mensen te mogen begeleiden? Een kans om nieuwe technieken te gebruiken? Samenwerken binnen een team of juist alleen? De mogelijkheid om verder te studeren? Stel; je hebt als bedrijf één pakket met niet al te veel updates, maar de ontwikkelaar heeft behoefte aan het wisselen tussen projecten. Dit is geen goede match, dus de ontwikkelaar zal tijdig vertrekken. Kijk daarom goed of jullie geen verkeerde verwachtingen hebben van elkaar.

In de praktijk zien we vaak dat snel opgestelde vacatures verkeerde eisen bevatten, waardoor het vinden van een geschikte kandidaat erg lastig wordt. Developers aangenomen op basis van verkeerde eisen of verwachtingen, vergroten de doorloop binnen jouw bedrijf en remmen de groei.

Maatwerk software ontwikkeling
Maatwerk software ontwikkeling

Openheid en eerlijkheid

Zo vind je de juiste developer voor jouw bedrijf

Schep dus voor jezelf eerst een compleet beeld van de vacature en de persoon die jij zoekt, nog voor je een vacaturetekst maakt. Bedenk goed wat de developer moet kunnen, of de verwachtingen en wensen van de developer aansluiten bij de functie, maar vooral ook welk soort persoon in het team en de cultuur past.

Als laatste is het belangrijk om de ontwikkelaar op zijn gemak te stellen. We willen niet iedereen over één kam scheren, maar de meeste mensen in de IT zijn introvert. Door iemand op zijn gemak te stellen krijg je meer informatie, kom je gemakkelijker te weten of jullie een goede match zijn en is de kans op een fijne, langdurige samenwerking het grootst. Door met al deze punten rekening te houden bij het zoeken van een developer, vind je de beste match voor jouw bedrijf.

Wat kost een developer Whitepaper
Wat kost een developer Whitepaper

Wat kost een programmeur?

Ben je op zoek naar een ontwikkelaar voor het ontwikkelen van jouw software project? En ben je benieuwd naar het verschil tussen het inhuren of in dienst nemen van een software programmeur? In ons gratis whitepaper vergelijken we de kosten en lichten we de voor- en nadelen toe. Zo maak jij de juiste keuze!

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret