Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Kennissessie IoT: ‘Leuk om creativiteit te prikkelen’

Tijdens de kennissessie van IoT-expert Cyril Vonken over Internet of Things kreeg het publiek een arsenaal aan innovaties en ludieke demonstraties voorgeschoteld. Lees er hier over.

Kennissessie over Internet of Things door Cyril Vonken 1

Voor de liefhebbers van innovaties op het gebied van softwareontwikkeling was er genoeg te smullen tijdens de grote Kennissessie van Covadis. Eén van die mooie gelegenheden was de kennissessie over Internet of Things (IoT) van IoT-expert Cyril Vonken. Tijdens deze workshop kreeg het publiek van alles te horen over de mogelijkheden met betrekking tot IoT. Er werd zelfs een demonstratie gegeven met een Tesla. Maar voor kleinere demonstraties was er ook ruimte.

Naast de kennissessie van software craftsman Sander Hoogendoorn werd ook kennissessie over Internet of Things drukbezocht. In een volle ruimte vertelt Cyril Vonken met aanstekelijk enthousiasme zijn verhaal.

“IoT moet ons leven gemakkelijker maken”, legt hij uit. “IoT bestaat eigenlijk al heel lang, maar door betere infrastructuur, denk aan netwerken als LoRa en NB-IoT, en goedkopere sensoren is het laagdrempeliger geworden.”

''IoT moet ons leven gemakkelijker maken''

Cyril Vonken - IoT-expert

Voorspellen

Hoe handig IoT is in het dagelijks leven uit zich in de inzet van sensoren die allerlei data versturen. Het doel is in de kern eenvoudig. De sensoren meten en versturen data. Deze is met de software van Covadis te interpreteren en visualiseren zodat er actie op kan worden ondernomen.

Bij Covadis zijn dergelijke technieken geen ver-van-mijn-bed show. Denk bijvoorbeeld aan ConnectedGreen. Door een sensor bij een boom te plaatsen, wordt er bij onvoldoende vocht een waarschuwing uitgestuurd waardoor een sproei-installatie start.

IoT groeit aan populariteit. Sensoren worden kleiner terwijl de batterijduur langer meegaat, vaak tot wel tien jaar. IoT is draadloos inzetbaar, er zijn meer open standaarden en diensten, het is globaal voorhanden en bovendien dalen de prijzen.

De verschillende sensoren reageren bijvoorbeeld op trilling, temperatuur en doorstroom. Een andere bekende sensor waar oplossingen van Covadis worden toegepast is de sensor die de uitharding van beton meet voor Concrefy.

Kennissessie over Internet of Things door Cyril Vonken 1

Dansende auto

Vonken geeft een fraai voorbeeld tijdens de sessie. Door sensoren te integreren in een kozijn wordt gemeten hoeveel zonuren er op het kozijn schijnen. Hierdoor signaleert het kozijn zelf wanneer er weer geverfd moet worden.

Het vroegtijdig signaleren of zelfs voorkomen van storingen hangt niet af van menselijk handelen. Bovendien is de locatie van het probleem direct bekend. Waardoor er sneller aan een oplossing gewerkt wordt.

Vonken gaf nog meer demonstraties. Zo liet hij een Playmobil truck met sensoren rondrijden. Als de truck wegrijdt zonder container, verschijnt er een notificatie op het aanwezige dashboard. Door middel van een trilling sensor kan hij zijn Tesla, die buiten voor de ruit staat, laten toeteren. Extra bijzonder was de demonstratie met een boor. Door de boor te laten draaien tegen een oppervlak dat weerstand biedt, loopt de stroomsterkte in de boor op. Bij een bepaalde drempelwaarde opent de kofferbak van de Tesla. Dit leidt tot de nodige oh’s en ah’s uit het publiek.

Vonken kan zelfs zijn auto laten dansen op diverse techno beats. De wondere wereld van IoT weet dan ook een breed publiek te trekken.

''Developers vinden de mogelijkheden al vanzelfsprekend''

Cyril Vonken - IoT-expert

Vanzelfsprekend

Cyril Vonken kijkt na afloop terug op een geslaagde sessie.

“Het is enorm vermakelijk om deze techniek in de praktijk te brengen”, reageert Vonken. “Bovendien is dit de eerste keer dat ik een groep developers heb toegesproken. Dat merk je wel. Deze mensen vinden de mogelijkheden al veel vanzelfsprekender. Bovendien hoor je uit de interactie al dat er vanuit het publiek wordt nagedacht over hoe de techniek kan worden toegepast. Developers vragen zich al hardop af wat je met de techniek kunt. Het is leuk om de creativiteit met de voorbeelden te prikkelen. Bovendien heerste er een prettige en ontspannen sfeer. Tijdens de sessie werd de techniek al bekeken vanuit het oogpunt van klantvriendelijkheid. Er zijn tenslotte genoeg manieren waarop je met IoT de klant kunt helpen. ”

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret