Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Wat betekenen deze termen en wanneer zetten wij ze in?

MVP, POC en Prototype

Minimal Viable Product (MVP), Proof of Concept (POC) en Prototype. Drie termen die jij als klant/opdrachtgever geregeld tegenkomt in de softwareontwikkeling. Maar wat betekenen deze termen en wanneer zetten wij ze in? In deze blog leggen wij je dit uit en nemen we je mee in onze gedachtegang.

vue js ontwikkelaars
Wat zijn het voor methoden?

MVP, POC & Prototype

Een MVP, een POC en een Prototype; alle drie zijn het methoden om in een vroeg stadium aannames te verifiëren over je softwareproduct. Om op die manier geld te besparen en te zien of een idee succesvol is.

Minimal Viable Product

Een Minimal Viable Product, is een uitgeklede versie van het uiteindelijke softwareproduct en heeft net genoeg functionaliteiten om rendabel te zijn. Het bevat in principe dus alleen de kernfuncties, maar niet al die gave functionaliteiten waarvan ontwikkelaars of gebruikers direct van gaan watertanden. Nu rijst waarschijnlijk de vraag: Wat is dan het nut van het bouwen van zo’n uitgeklede versie en ontwikkel je niet direct die te gekke applicatie?

Bij een MVP breng je de software zo snel mogelijk op de markt, dit terwijl je weet dat de applicatie verre van af is. De versie bevat net genoeg functionaliteiten om nuttig te zijn voor de eindgebruiker, maar heeft ook nog veel open eindjes. Nu is de vraag natuurlijk, wat is het nut van deze werkwijze?

Als je werkt met een MVP neem je de eindgebruikers van je product mee in de ontwikkeling van je applicatie. Een van de hoofdredenen waarom een softwareproject faalt, is dat er iets wordt gebouwd waar geen vraag naar is. Met een MVP neem je jouw toekomstige gebruikers (ook wel Early Adaptors genoemd) mee in het ontwikkelproces. Je vraagt feedback aan de gebruikers en geeft ze inspraak op de roadmap voor je product.

Een groot bijkomend voordeel is dat je in een vroeg stadium kunt meten of er überhaupt markt is voor je product. Dit scheelt je onnodig dure investeringen in een product waar blijkbaar niemand op zit te wachten. Voor meer informatie over een MVP: ontwikkelen aan de hand van een MVP. We gaan hier dieper in op de voordelen en hoe je het bouwen van een MPV het beste kunt aanpakken.

Covadis testen waarom
Covadis testen waarom

Proof-of-Concept

In tegenstelling tot een MVP bouw je een Proof-of-Concept om technische aannames te verifiëren voordat je aan de slag gaat met de ontwikkeling. Dit doe je wanneer je niet zeker bent of je idee technisch haalbaar is. Een POC dekt dus maar een klein deel van het product dat je wilt bouwen. Daarnaast zien de eindgebruikers nooit een POC, terwijl dat bij een MVP wel gebeurt. Een POC wordt dus gebruikt binnen bedrijven om helder te krijgen hoe je bepaalde technische uitdagingen kunt oplossen.

Met een POC kun je potentieel een hoop geld besparen. Het voelt het misschien op het eerste gezicht niet zo voor de opdrachtgever, omdat je start met iets te ontwikkelen wat de eindgebruikers nooit gaan zien. Maar op deze manier verklein je het risico dat je project faalt aanzienlijk. Dit doe je doordat je eerst uitzoekt of iets überhaupt kan werken. Is het technisch haalbaar? Mooi, dan kun je starten met de verdere ontwikkeling. Is het technisch niet haalbaar? Vervelend natuurlijk, maar nu kun je op tijd de stekker uit het project trekken en investeren in een haalbaar project.

Prototype

Het doel van een prototype is om, net als bij een POC, je te helpen met het maken van keuzes op het gebied van development en de kans op fouten te verkleinen. Het verschil is dat een POC een model biedt van maar één product aspect, terwijl een prototype een werkend model is van verschillende aspecten van het product. Development teams gebruiken vaak prototypes om fouten in een product te ontdekken.

Met een prototype test het team het design van het product, de gebruiksvriendelijkheid en de functionaliteit voordat het volledige product wordt gelanceerd. Er kan worden gekozen om een verscheidenheid aan prototypes te bouwen met verschillende scopes en inhoud, deze te testen onder gebruikers en zodoende zoveel mogelijk feedback te verzamelen. Ook bij het bedenken van nieuwe ideeën over het product is prototyping nuttig.

Naast het verkleinen van de kans op fouten, het bedenken van nieuwe ideeën en het verzamelen van feedback, kunnen prototypes gebruikt worden om investeerders aan te trekken. Lukt het je om die investeerders te binden? Dan heb je hier met het bouwen van het gehele product profijt van.

De juiste methode voor het doel

De software leverancier neemt je mee in het verhaal

Alle drie de methoden hebben een verschillend doel, maar ze hebben één doel gemeen: ze helpen om een idee succesvol te realiseren. Het mooie is dat kiezen niet altijd nodig is, de methoden kunnen gemakkelijk met elkaar worden gecombineerd. Weet je niet of je idee daadwerkelijk kan worden gerealiseerd? Begin met een POC. Lukt dat? Bouw dan bijvoorbeeld verder aan een prototype om de gebruikersinterface van het product te ontwikkelen. Tot slot kan het product omgezet worden in een MVP.

Je weet nu waar welke voor methode voor dient, maar onderaan streept telt vooral het volgende: Het allerbelangrijkste is dat jouw softwareleverancier je meeneemt in het verhaal en je uitlegt waarom de gekozen methode het beste past bij het te bereiken doel.

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret