Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Olifantenpaadjes

Bij Covadis lopen we lang niet altijd binnen de gebaande paden. In de blog van deze week legt teamleider Werner uit hoe dat zit en waarom het Doetinchemse softwarehuis zo werkt.

Kudde olifanten in een lijn
Kudde olifanten in een lijn

‘Een olifantenpaadje is een niet-officieel fiets- of wandelpad dat onbedoeld door gebruikers van de reguliere fiets- en wandelpaden in de loop van de tijd wordt gecreëerd. Meestal ontstaat een dergelijk pad in een stuk groen, om zo een stuk van de officiële route af te kunnen snijden’, aldus Wikipedia. Vrij vertaald naar mijn interpretatie is het buiten de gebaande paden stappen en het leven makkelijker maken. Onze oosterburen denken hier overigens anders over. In Duitsland luistert een olifantenpaadje naar de naam Trampelpfad, oftewel een boerenkinkelpad. Ik kan me niet helemaal vinden in die vertaling. Misschien hadden ze meer vanuit het boerenverstand moeten denken.

Maar goed, wat hebben deze olifantenpaadjes met softwareontwikkeling te maken? Nou, wat mij betreft veel. Softwareontwikkeling heeft de laatste jaren veel verandering doorgemaakt. Jaren geleden werkte iedereen via de watervalmethode. Men leverde eerst een functioneel ontwerp op, om op basis daarvan de volgende fase van het technisch ontwerp in te gaan. Hierop volgden de daadwerkelijke ontwikkeling en testfase. Nu heeft er onder aanvoering van onder meer Scrum een verschuiving plaatsgevonden naar de Agile-ontwikkelmethoden. Binnen de softwareontwikkeling maar ook in andere sectoren hoor je overal op de werkvloeren termen als ‘dagstart’, ‘stand up’, ‘huddle’, ‘retrospective’ en ‘story points’. Er is een hele industrie ontstaan van Agile-coaches, -consultants en collega’s die een spoedcursus judo volgen en terug komen met een groene band.

Agile-methodes

Zelf ben ik een groot voorstander van werken op basis van Agile-methodes. Ik ben blij dat dit binnen Covadis ook omarmd is. Doen we dan alles volgens het boekje? Nee. Nu komen de olifantenpaadjes voorbij. Binnen Covadis werken we aan verschillende projecten voor verschillende opdrachtgevers. Dit zorgt per project altijd weer voor een unieke manier van werken. Het houdt in dat we voor bestaande methodes op zoek gaan naar olifantenpaadjes, waardoor de wijze van werken past bij het project en de opdrachtgever.

Een voorbeeld is een van de onderdelen zoals deze in Scrum gedefinieerd is: de sprint review. Vaak ten onrechte ook de sprint demo genoemd. Gelukkig weten we dat niet het opvoeren van een demo het doel is, maar het ophalen van feedback. Ondanks dat we het belang van een sprint review absoluut inzien, hebben we deze niet ingericht als onderdeel van sprints. Toch willen we feedback ophalen van de klant. We zijn zo creatief geweest om dit op een andere wijze per project in te richten, zodat we feedback zo spoedig mogelijk retour krijgen en ook binnen het hele team kunnen delen. Is dit de ideale situatie? Ja. Voor ons en onze opdrachtgever op dit moment wel.

Scrum guide

De daily stand up vindt bij ons dagelijks plaats. We hebben er wel voor gekozen om de standaard voorbeeldvragen uit de Scrum guide te laten vallen en ons te richten op de vraag: hoe lossen we de werkzaamheden met de hoogste prioriteit vandaag op? Want dat is voor de opdrachtgever van belang. Uit deze vraag komen vanzelf blokkerende problemen naar voren die we als team kunnen oplossen.

Zo proberen we voor ieder project de juiste werkwijze te implementeren. Op basis van retrospectives (reflecties) en overleg met de klant passen we deze werkwijzen waar noodzakelijk aan. Een 100% standaard methode kom je bij Covadis dus niet tegen.

Analist en Teamleider Covadis

Werner Willemsen

Werner Willemsen is analist en teamleider van een ontwikkelteam bij Covadis. Als specialist in klantgericht denken lopen opdrachtgevers met hem weg. Vanuit Covadis wordt hij gewaardeerd om zijn kennis, ervaring en natuurlijk zijn zeer slechte humor. Werner weet dan ook altijd voor een vrolijke noot te zorgen bij het Doetinchemse softwarehuis.

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt