Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Eerste openbare technische kennissessie Covadis druk bezocht

Wel honderd bezoekers wisten Covadis te vinden voor de grote Kennissessie. Naast vijf vakkundige sprekers was er een smakelijk diner en gelegenheid om met een drankje na te genieten.

Eerste openbare technische kennissessie 4

De grote Kennissessie die het Doetinchemse softwarehuis Covadis op woensdag 20 juni gehouden heeft blijkt een schot in de roos. Op het event zijn ruim honderd bezoekers afgekomen. Het publiek reageerde enthousiast op de vijf sprekers die vakkundig en vol enthousiasme spraken over verschillende software toepassingen. “Het belangrijkst voor mij is dat ik mensen leer dat ze moeten durven te veranderen en altijd kunnen leren.”

Bij de ingang van Covadis aan de Transportweg op bedrijventerrein Wijnbergen is het niet te missen. Een grote banner geeft de ingang van de Covadis Kennissessie aan. Op deze plek worden gasten welkom geheten door eigenaar Jan Gerritsen en twee van zijn collega’s.

“Deze interessante avond wordt heel waardevol voor ontwikkelaars in de regio Doetinchem”, vertelt hij aan een statafel. De tafel is ‘Covadis-Oranje’. Hetzelfde geldt voor de goodiebags die worden uitgedeeld. Het tasje bevat naast de bekende ‘chocovadis’-reep ook andere nuttige items. “In deze regio worden op deze schaal geen openbare events gehouden op het gebied van softwareontwikkeling”, vervolgt Gerritsen. “Daarom besloten wij het initiatief te nemen om een event als dit te organiseren. Intern houden we onze collega’s op de hoogte met kennissessies waarin we de innovaties en ontwikkelingen op het gebied van softwareontwikkeling bespreken. Nu willen we dat eens voor een groter publiek doen.”

Eerste openbare technische kennissessie 1

''Deze interessante avond wordt heel waardevol voor ontwikkelaars in de regio Doetinchem''

Jan Gerritsen - directeur Covadis

Diner

Gerritsen wijst naar een trap naar boven. Het blijkt de locatie te zijn voor de samenkomst voorafgaand aan de sessies. Onderweg naar boven worden bezoekers verwelkomt door een vriendelijk ogende programmeur van Covadis. Die, niet te beroerd voor een klein praatje, de gasten naar de bar in het pand verwijst.

Eenmaal in de bar is het ongebruikelijk druk voor de woensdagavond. De ruimte staat vol met bezoekers in alle soorten en maten. Zij hebben één ding gemeen, een gedeelde passie voor alles wat met softwareontwikkeling te maken heeft. Door Covadis is gezorgd voor een uitgebreid warm en koud buffet. Naast een hapje en een drankje maken de, toch veelal mannelijk, gasten ook van de gelegenheid gebruik om te netwerken. De zomerse zon schijnt met felle kracht neer op het volgepakte dakterras. Het is dan ook geen wonder dat de Radlers niet aan te slepen zijn. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de sessies die volgen.

Eerste openbare technische kennissessie 2

Sprekers

De gasten volgden de volgende sessies:

1. Microservices

Hoe Microservices effectief toe te passen

Door: Sander Hoogendoorn (Software Craftsman en Agile Coach)

2. Softwaredesign

Architectuur: waarom is er niet één beste oplossing?

Door: Alex Thissen (Microsoft MVP)

3. Een introductie tot Internet of Things

Hoe pas je IoT toe in bestaande werkprocessen (demonstratie met een Tesla)

Door: Cyril Vonken (IoT-expert)

4. Security

Making the web secure, by design

Door: Riccardo ten Cate (Beveiligingsexpert bij OWASP)

5. Klantcase: Big Data

Een Big Data-toepassing gezien vanuit de opdrachtgever

Door: Remko ten Barge (directeur NieuweStroom)

Internet of Things

Gasten kunnen op de avond slechts twee sessies volgen, dus er moet vooraf sprake zijn geweest van keuzestress.

De sprekers weten hun publiek te boeien. Allen hebben ze het gebruik van humor en de ruimte voor interactie gemeen. Thissen weet bijvoorbeeld zijn publiek te bereiken door technisch complexe situaties uit te beelden met metaforen uit Star Wars. Cyril Vonken geeft demonstraties waarin hij IoT in de praktijk brengt. Bijvoorbeeld met zijn Tesla. De luxe auto kan met de juiste signalen de deuren bewegen op de maat van een dance beat. Iedere expert weet zijn publiek in geheel eigen stijl te interesseren.

Eerste openbare technische kennissessie 3

Techneuten

In de pauze zijn de reacties van het publiek lyrisch.

“Ik heb ontzettend veel nieuwe dingen geleerd”, vertelt een bezoeker van Hogendoorn. “Dit is echt informatie waarvoor ik hier kwam. We hebben het veel gehad over nieuwe manieren van het opleveren van goede software en hoe verschillende aspecten gemakkelijker te automatiseren zijn.”

Een luisteraar van Alex Thissen komt eveneens met een positieve reactie.

“In mijn positie ontwikkel ik zelf geen software, maar het is wel belangrijk om op de hoogte te blijven”, reageert de bezoeker. “Het was dan ook erg prettig dat de presentatie van Thissen goed en helder te volgen is. Soms gingen ze wel echt de diepte in, maar dat vind ik ook belangrijk in een zaal met zoveel techneuten.”

In de zaal van Cyril Vonken was het een kakofonie van gekke geluiden. De schelle tonen van een boormachine werden afgewisseld met het getoeter van een auto. Het is duidelijk dat het nodige aan apparatuur verbonden is. Remko ten Barge en Riccardo ten Cate deelden een vleugel in het gebouw. Het publiek in de goed gevulde ruimtes luistert met veel interesse naar deze vakkundige sprekers.

Tweede ronde

Na de pauze is het uiteindelijk tijd voor de volgende ronde. De bezoekers begeven zich weer in een parade aan nieuwsgierigheid door de gangen van Covadis’ werkruimtes. Sommigen hebben voor de gelegenheid de Radler maar meegenomen. In de spreekkamers blazen de airco’s een bries door de ruimte terwijl de avondzon met een oranje gloed door de ruiten langzaam afscheid neemt van de dag.

De tweede ronde levert eveneens mooie reacties op van gasten. Wederom komen ze ’s avonds laat samen in de bar om wijsheden en ervaringen uit te wisselen. Ondertussen, in de ruimte op de begane grond, pakt Alex Thissen net zijn spullen in voor de dag. Wat vindt hij van het event?

Eerste openbare technische kennissessie

''Mijn belangrijkste boodschap is dat er geen beste oplossing is''

Alex Thissen - Microsoft MVP

“Ik heb het gevoel dat ik vanavond iets heb kunnen meegeven aan mijn zaal”, vertelt hij. “Een enkele bezoeker meldde dat hij graag zijn lead developer hier mee naartoe had genomen. Dat zijn precies de redenen waarom ik dit soort dingen doe. Het ontwikkelen van software kent zoveel nuances. Mijn belangrijkste boodschap is dat er geen beste oplossing is. Iedere kwestie is anders en de snelste methode is niet altijd het beste. Een enkeling in de zaal stribbelde tegen, het is mooi dat er dan ruimte is om de discussie aan te gaan. Dat maakt een event als dit zo mooi en belangrijk. Ik heb de tijd en ruimte om bezoekers echt iets mee te geven. Het lijkt mij prachtig als ik over vijf jaar één van de bezoekers van hier weer zie, dat die persoon nog weet dat hij er bij geweest is en er echt wat aan heeft."

"Ik probeer ontwikkelaars uit te leggen dat het goed is om een gezond kritische houding te hebben. Durf te veranderen en verder te leren. Dat kan geweldig met een event als dit.”

Eerste openbare technische kennissessie 5

''Dit is zeker niet de laatste editie van een event als dit''

Jan Gerritsen - directeur Covadis

Nacht

Op het dakterras doet de nacht ondertussen langzaam zijn intrede. Verschillende techneuten zijn nog lang niet uitgediscussieerd en een enkeling blijft nog even aan de bar om ook de organisatie nog te complimenteren.

“Het is onze gasten aan niets te kort gekomen”, blikt Jan Gerritsen terug. “Het was een succes. Dit is zeker niet de laatste editie van een event als dit. De Achterhoek heeft zoveel te bieden, ook op het gebied van softwareontwikkeling. Dat willen wij graag nogmaals laten zien.”

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt