Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Covadis werkt met machine learning en IoT

R&D-afdeling

Het Innovatielab, de R&D-afdeling van Covadis, is de plek waar nieuwe techniek, jong talent en gewaagde ideeën van onze opdrachtgevers samenkomen. In het lab werkt een team van techneuten samen aan verschillende producten. In dit artikel kijken we mee met twee ontwikkelaars uit het lab.

Martijn en Robin zijn techneuten in het lab en zij vertellen ons meer over hun werk. Martijn werkt in een project met machine learning. Robin houdt zich bezig met data uit IoT-sensoren.

software outsourcing

Voorspellen met machine learning

Als het gaat om technische verwennerij zit Martijn goed bij Covadis. Enthousiast vertelt hij over zijn dagelijkse werkzaamheden.

“Ik werk aan een applicatie die voorspellingen doet”, legt hij uit. “Dit doet de applicatie door resultaten en metingen uit het verleden mee te nemen in zijn berekening. Aan de hand van deze data uit de geschiedenis, creëert de applicatie een verwachting. Het is de bedoeling dat dit steeds nauwkeuriger wordt.”

"Fascinerend om op deze wijze met data science te werken." Martijn, ontwikkelaar Covadis

Op deze manier werkt Martijn met machine learning, dankzij hem ‘leert’ de software zichzelf steeds beter te presteren.

“Uiteindelijk moet deze module zonder extra invoer van data exacte voorspellingen maken. Dit doet hij door het te toetsen aan de hand van de historie. Dat heeft tijd nodig, maar het is superinteressant.”

“Het is fascinerend om op deze wijze met data science te werken. Het is nu natuurlijk nog een prototype, maar het kan een stap zijn naar een toekomst waarin we resultaten exact voorspellen zonder dat er direct sensoren bij komen kijken.”

Realtime notificaties in een applicatie

Robin is eveneens druk met zijn projecten.

“Ik ben bezig met een backend applicatie die realtime notificaties laat zien zodra er iets gebeurt met IoT-sensoren”, zegt hij. “Het gaat dan om activiteiten van sensoren. Die worden overal ter wereld gebruikt en op een wereldkaart is dan te zien welke actief zijn. Ik heb daar de backend voor gemaakt.”

"Er is hier veel kennis beschikbaar." - Robin, ontwikkelaar Covadis

“Daarnaast werk ik aan een applicatie die de levensduur van beton berekent. Sensoren in het beton helpen met het monitoren van de vochtigheidsgraad in het materiaal. Dit kan wijzen op barsten en scheuren. Dankzij deze applicatie is de status van het bouwwerk beter te zien. Op basis hiervan kunnen beheerders keuzes maken over het nemen van maatregelen om de levensduur van het beton te verlengen.”

“Er moet nog wel het een en ander aan gebeuren. Denk dan aan het aanpassen van het wiskundig model op basis waarvan de levensduur van het beton berekend wordt. Er is dus nog genoeg te doen.”

Heb jij een project of een idee dat je graag eens zou willen laten toetsen in ons Innovatielab? Neem dan nu contact met ons op.

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret