Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Vier inzichten voor een succesvolle samenwerking in detachering

Slim samenwerken in IT: kies je voor een freelancer, IT-detacheerder of strategische partner?

In de huidige flexibele arbeidsmarkt zijn aanpassingsvermogen en precisie belangrijk. Wanneer kies je voor een freelancer (ZZP-er), een IT-Detacheerder of een strategische partner zoals Covadis? Wij selecteerden vier gebieden om kritisch naar te kijken en jouw keuze op te baseren. Lees in deze blog vier inzichten die jou helpen bij het vinden van de ideale samenwerking.

230825 Covadis office 0056
230825 Covadis office 0040
230825 Covadis office 0040
Maar eerst:

Freelancer, detacheerder of strategische partner?

Heb je een specifieke software uitdaging? Is het een relatief kleine klus? En is snelheid minder van belang? Dan is een goede freelancer vaak een prima optie. Wordt jouw project al wat groter, complexer of langduriger? Dan is een freelance developer op zijn eigen kennis aangewezen en wordt deze optie al minder aantrekkelijk. Je kunt dan kiezen voor meerdere freelancers bij elkaar, maar aan jou de taak om voor de synergie te zorgen. Ook moet je ze zelf vinden en selecteren.

Heb je meerdere IT-developers nodig voor een groot project? Neem dan contact op met een detacheerder met een specialisatie in software developers. Zij regelen snel de juiste mensen voor jou. Handig, want je bespaart tijd. Maar bereid je voor op een hoger tarief en investeer tijd, net als bij een freelancer, in het inwerken van deze professionals om ze écht onderdeel van je team te maken.

Werk je aan een complex software project of zoek je totale ontlasting? Kies dan voor een strategische partner, gespecialiseerd in IT. Zij leveren niet alleen ‘losse’ experts, maar ook (delen van of) complete teams die al op elkaar zijn ingespeeld. Gehele projecten of delen van het project kunnen worden overgenomen. Zo garanderen zij continuïteit en efficiëntie. Er wordt gewerkt met regelmatige check-ins, essentieel voor het voorkomen van miscommunicatie. De strategische partner blijft altijd betrokken, zelfs na de plaatsing, om ervoor te zorgen dat aanpassingen tijdig worden doorgevoerd. Daarnaast kunnen zij eenvoudig expertise inwisselen naar behoefte. Van architecten tot projectmanagers tot ontwikkelaars in diverse technieken.

Kwaliteit, werkwijze, continuïteit en flexibiliteit

Selectie maken op basis van vier inzichten

De keuze tussen freelance developers, IT gespecialiseerde detacheringsbureaus en strategische partners hangt af van diverse factoren. Wij leggen je er vier voor:

1. Kwaliteit: technische kennis
Een complex project vereist gespecialiseerde kennis die jouw team mist. Freelancers duiken diep in specifieke technologieën en kunnen met hun niche-expertise precies bieden wat nodig is. Handig als je precies weet wat jij nodig hebt en jouw project later niet opeens (en onverwacht) om andere skills vraagt.

Een detacheerder biedt daarentegen een brede waaier aan vaardigheden, klaar om elk gat in jouw team op te vullen. En legt deze voor een langere tijd vast. Ook hier geldt: jij moet precies zelf voor ogen hebben welke skills je nodig hebt in je project en hoelang.

Bij een strategische partner gaan ze nog een stap verder. Ze kijken naar het grotere plaatje en zorgen ervoor dat elk teamlid niet alleen technisch bekwaam is, maar ook perfect past binnen de cultuur en dynamiek van jouw project. Dit leidt tot een technische en sociale match. Ook blijven zij monitoren of dit gedurende het traject ook passend blijft, zodat de kans geminimaliseerd wordt dat jouw project faalt.

2. Werkwijze: aanpak gericht op oplossingen
Je (her)kent het vast: een project loopt vast door onverwachte technische problemen. Een freelancer kan snel inspringen met een directe focus op de taak. Een detacheerder heeft de luxe van een grotere pool van kandidaten, waardoor ze snel een vervanger kunnen vinden die past bij het profiel van de behoefte.

Maar wanneer het traject (tijdelijk) om andere vaardigheden en kennis vraagt dan je in eerste instantie dacht, dan wordt het voor deze twee partijen lastiger. Een strategische partner onderscheidt zich door te reageren op wat nu nodig is, maar ook door proactief te anticiperen op toekomstige uitdagingen. Een dynamisch team dat zich aanpast aan de veranderende eisen van het project. Je wisselt bepaalde kennis of experts in voor anderen. Tijdelijk, zolang de behoefte er is. Hierdoor worden de juiste experts op het juiste moment naar voren geschoven.

3. Continuïteit: zekerheid in onzekere tijden
Het is een rustige maandagmorgen wanneer je plots een bericht krijgt: je key developer is ziek. Paniek? Niet als je samenwerkt met een strategische partner. In tegenstelling tot de situatie waar je afhankelijk bent van een freelancer, die geen back-up biedt, of een detacheerder, die wellicht snel kan schakelen maar niet altijd dezelfde kwaliteit garandeert, biedt een strategische partner een naadloze overgang. Hun teams zijn ontworpen om ondersteuning te bieden die verder gaat dan het individu, waardoor je projecten nooit vertraging oplopen, zelfs niet bij onvoorziene afwezigheden.

4. Flexibiliteit: collectieve kracht benutten
Wanneer je een dringende behoefte hebt om op te schalen midden in een sprint, wat is er dan mogelijk? Freelancers zijn goed in wat ze doen, maar missen soms de bandbreedte om zich aan te passen aan snel veranderende projectomvang. Detacheerders bieden meer flexibiliteit, maar kunnen worstelen met de cohesie van nieuw samengestelde teams.

Een strategische partner speelt hierop in met de aanpak van collectieve intelligentie. De teams, bestaande uit diverse vaardigheden, werken samen als een geoliede machine, waardoor men snel inspeelt op jouw behoeften zonder op kwaliteit in te leveren.

Bij Covadis staat achter elk individu de kennis paraat van meer dan 60 ontwikkelaars en andere technisch experts. Ook kan de benodigde kennis en vaardigheden voor een succesvol project worden veranderd tijdens het traject. Strategische partners zijn proactief betrokken en kunnen indien nodig moeiteloos een expert voor een andere inruilen.

Samengevat: voor elke uitdaging een oplossing

Freelancer

Kies een freelancer als je snel specifieke expertise nodig hebt. Ideaal voor korte klussen waar snelheid en specialistische kennis tellen. Freelancers brengen diepgaande vaardigheden mee die ze meteen inzetten.

Detacheringsbureau

Ga voor een detacheringsbureau wanneer je verschillende vaardigheden tegelijk nodig hebt. In principe kunnen zij hetzelfde als freelancers, alleen dan op grotere schaal.

Strategische partner

Kies een gespecialiseerde strategische partner zoals Covadis voor complexe projecten die naadloze integratie vereisen. Een strategische partner kan hetzelfde als een freelancer en IT-detacheerder, maar onderscheidt zich op het stuk dienstverlening, waardoor jouw project een minimale kans van falen heeft.

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret