Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
‘Database knakker’ André Kamman deelt zijn wijsheid met techneuten 

Spookverhalen over de SQL Server performance tijdens kennissessie Covadis

Techneuten uit alle windstreken bezoeken de grote kennissessie van Covadis om naar Microsoft MVP André Kamman te luisteren. Hij vertelt alles over de SQL Server performance.

Kennissessie over SQL server door Andre Kamman
Kennissessie over SQL server door Andre Kamman

Het enthousiasme spat van de kennissessie van André Kamman af. Tijdens de grote externe kennissessie van Covadis weet de Microsoft MVP zijn aanstekelijke passie met verve bij zijn publiek over te brengen. De lessen over de SQL Server performance gingen er in als koek. “Ik wilde er dezelfde avond nog mee aan de gang.”

Met een brede glimlach legt André Kamman de laatste hand aan de voorbereiding van zijn talk. De geboren Drent werkt a sinds 1989 in de IT.

“Ik ben een echte database knakker”, vertelt hij. “Ik heb nooit iets anders gedaan. Ik help graag organisaties die er niet uitkomen met hun systemen. Daar kan ik m’n tanden inzetten.”

Kennissessie over SQL server door Andre Kamman 1
Kennissessie over SQL server door Andre Kamman 1

SQL Server

Als snel schakelt Kamman om naar de inhoud van zijn aanstaande kennissessie.

“Het idee van SQL Server is voor veel developers lastig te begrijpen”, legt hij uit. “Ze begrijpen bijvoorbeeld niet waarom dat kreng zo langzaam is. Toch is dat niet nodig. De server vertelt vaak zelf wat er aan de hand is. Developers moeten leren dat te interpreteren. Ik leg uit hoe dat moet, met welke cijfers en waar de bottleneck zit. Ik vergelijk developers in dit geval graag met een dokter en de server met een patiënt. De patiënt komt binnen met een zichtbaar gebroken arm, maar de dokter onderzoekt de arm niet. Hij zet er een griepprik in, want dat is de meest voorkomende aandoening. Daarmee is de patiënt natuurlijk niet geholpen.”

''Het mooist vind ik het als ik een antwoord niet weet, maar een andere techneut in de zaal wel''

André Kamman - Microsoft MVP

Tools

Kamman gaat in zijn talk in op vragen en specifieke gevallen. Hij geeft feedback en achtergrondinformatie.

“Het mooist vind ik het als ik een antwoord niet weet, maar een andere techneut in de zaal wel. Dan leer ik er ook nog iets van”, zegt hij.

Zijn verhaal is aanstekelijk. Hij gaat in op de nodige do’s en dont’s, weet welke tools relevant zijn en geeft tips over hoe je het beste oplossingen kunt vinden. Hij wijst aan welke van zijn online ‘vrienden’, zoals de ‘SQL DBA with A Beard’, het beste advies hebben.

Kennissessie over SQL server door Andre Kamman 2
Kennissessie over SQL server door Andre Kamman 2

150 terabyte

“Kamman dook meteen de diepte in”, vertelt een bezoeker naderhand. “Hij nam je per level uitgebreid mee. Hij brengt het heel boeiend. Alsof hij een sprookje vertelt. Ik voelde me een scout bij een kampvuur die luisterde naar een goed spookverhaal. Dat is enorm knap. Qua techniek wist hij ons behoorlijk te verbazen. Hij kent servers van wel 150 terabyte, terwijl ik één TB al groot vond.”

“Zijn analyses en metaforen waren enorm raak. Het draait lang niet altijd om opslag. De eerste sporen van een probleem zijn niet per se het probleem. Hij wijst allerlei oplossingen aan. Hij ziet het als detectivewerk. Waarom runt een SQL Server wel of niet lekker? Dat mag jij als onderzoeker ontdekken. Ik kreeg er jeukende handjes van en wilde dezelfde avond nog met een eigen SQL Server aan de gang. Ik kende de techniek al in de praktijk, maar nu kan ik ermee de diepte in.”

SQL Saturday

André Kamman is zelf ook enthousiast over het event van Covadis.

“Dit is super”, reageert hij. “Leren is het belangrijkst voor IT’ers. De wereld verandert zo snel en er is zo veel keuzestress. Het is belangrijk om collega’s te blijven horen en te ontdekken waar ze tegenaan lopen. Zo leer je zaken opnieuw te begrijpen. Vanavond zie ik weer veel nieuwe gezichten en spreek ik nieuwe mensen. Daar leer ik ook weer van. Mochten mensen trouwens nog meer willen leren over SQL Servers, dan nodig ik ze graag uit voor mijn eigen event in Utrecht op 5 oktober: SQL Saturday Holland. Dat is natuurlijk voor liefhebbers.”

Uiteraard zijn er ook liefhebbers voor de sessies van Covadis. Lees hier op deze site nog veel meer over het unieke event.

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt