Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Wat is een vendor lock-in en hoe voorkom je het?

Vendor lock-in

Je hebt ze vast wel eens gekregen. Cadeaukaarten en waardecheques die alleen te besteden zijn bij één bepaalde winkel. Dit is misschien wel het meest voorkomende voorbeeld van een vendor lock-in; je bent niet vrij om je geld ergens anders uit te geven, het tegoed moet bij die leverancier worden besteed.

Vendor lock-in

Bij een vendor lock-in ben je als klant afhankelijk van de leverancier voor zijn product of dienst. In deze situatie kan de klant vaak niet overstappen naar een andere leverancier zonder hoge kosten te moeten maken. In een dergelijke situatie wil je zelf natuurlijk niet terecht komen. Daarom zetten wij een aantal gevaren voor je op een rij. Zo weet jij waar je op moet letten bij het uitzoeken van een softwareleverancier en voorkom je een vendor lock-in.

Vast aan je softwareleverancier

Wat is een vendor lock-in?

Er is sprake van een vendor lock-in wanneer je afhankelijk wordt van een softwareleverancier. Dit kan een aantal oorzaken hebben, waaronder een beperkt eigendom van Intellectual property (IP), de keuze van een verkeerde ontwikkeltaal of het gebruik van eigen frameworks of libraries. Ook een kan verkeerd opgesteld contract grote gevolgen hebben voor je mogelijkheden in de toekomst.

230825 Covadis office 0020
230825 Covadis office 0020

IP van de broncode

Volgens de Nederlandse wetgeving inzake IP-eigendomsrechten is de maker standaard de eigenaar. Dat betekent dat degenen die de code hebben geschreven deze bezitten, tenzij schriftelijk anders vermeld. Let er dus op dat je de volledige broncode van jouw software in bezit hebt. Door deze veilig te stellen, kun je zo nodig gemakkelijker overstappen naar een andere leverancier die met de code verder kan ontwikkelen.

Libraries, frameworks en ontwikkeltalen

Gebruikt jouw leverancier eigen libraries of frameworks? Dan is de kans groot dat je bij een overstap de software volledig opnieuw moet laten bouwen. Een andere softwareleverancier kan hier vaak niet mee uit de voeten. Zorg er dus voor dat jouw softwareleverancier kiest voor een bekend framework met een grote community, bijvoorbeeld: dotNET. Dit maakt het voor jou makkelijker om in de toekomst over te stappen naar een andere leverancier, omdat er simpelweg meer aanbod is waar je uit kunt kiezen.

Daarnaast is het goed om na te gaan of de leverancier een toegankelijke ontwikkeltaal kiest. Hiervoor geldt hetzelfde als de framework; hoe groter de community, hoe langer het wordt ondersteund en hoe meer alternatieven je hebt qua leveranciers in de toekomst. Om je op weg te helpen volgen hier alvast een aantal toegankelijke talen: C#, PHP en JavaScript.

Kwaliteit en documentatie

Sterk verouderde of slecht geteste software kan vaak niet overgenomen worden door een andere partij. Hoe weet je dan of de code van goede kwaliteit is en of de leverancier heeft gekozen voor de juiste architectuur? Vaak is dit een lastig punt als opdrachtgever. Toch is het goed om hier goed op te letten. Het is namelijk bepalend voor hoe snel doorontwikkeld kan worden en of nieuwe ontwikkelaars met de applicatie kunnen werken. Dit kun je bijvoorbeeld oplossen door middel van een second opinion. Dit kan je op lange termijn veel problemen (en kosten) besparen.

Ook een goede documentatie is van groot belang. Stel je voor dat jouw leverancier alle kennis heeft, maar deze niet heeft opgeschreven.

Wanneer jij overstapt van leverancier, gaat al deze kennis verloren. Een groot risico voor de continuïteit dus. Kwaliteit en documentatie bepalen allebei hoe snel en gemakkelijk een andere partij de ontwikkeling van jouw software over kan nemen.

Contracten

Bij het afsluiten van een contract is het verstandig om te letten op een aantal punten. Allereerst wil je er zeker van zijn dat de broncode daadwerkelijk van jou is. Zorg er vervolgens voor dat je niet vastzit aan een bepaalde verplichte afname per maand, een te lange opzegtermijn of een ingewikkelde exit-clausule. Tegenwoordig is dat niet meer realistisch. Kijk ook naar het onderhoudscontract. Kun je in de toekomst overstappen naar een andere partij?

Vendor lockin voorkomen
Vendor lockin voorkomen

Conclusie

Wees kritisch en vraag om opheldering als je bepaalde zaken niet helemaal begrijpt. Een goede leverancier legt het je helder uit en neemt je hierin bij de hand. Denk van te voren dus goed na over hoe je een eventuele overdracht goed kan laten verlopen en voorkom een vendor lock-in!

Zit je vast in een Vendor Lock-In? Dan zijn er 2 opties: blijven werken met de huidige partij waar je waarschijnlijk niet tevreden mee bent of je laat de software opnieuw laten bouwen. Beide natuurlijk vervelend en kostbaar.

Benieuwd wat in dat geval de beste oplossing voor jou is? Neem gerust contact met ons op. We lichten graag vrijblijvend de opties voor je toe.

Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

Meer dan 70 specialisten

Met meer dan 70 experts hebben we altijd de juiste specialisten voor jouw project.

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Neem contact met ons op

Anouk Portret

Snel en vrijblijvend

We helpen je graag!

“Heb je een vraag over jouw softwareproject, wil je meer informatie ontvangen óf kunnen we je ergens anders mee van dienst zijn?”

Bel mij: 026 361 6600

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret