Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Een eigen server, een private cloud of een public cloud

Wat voor invloed heeft de manier van softwarehosting op je applicatie?

Er zijn verschillende manieren om je software te hosten. Je kunt kiezen voor een eigen server, een private cloud en een public cloud. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar welke optie is het meest geschikt voor jouw situatie? In dit blog nemen wij je mee in onze gedachtegang bij de keuze tussen een eigen server of een public of private cloud.

maatwerk software laten bouwen
In het kort: wat is wat?

Server, private cloud en public cloud

On premise: Een on premise omgeving betekent dat je, je eigen IT-omgeving in beheer hebt. Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf, het onderhoud en beheer van de hardware, netwerk apparatuur en software die draait op de omgeving.

Private cloud: Wanneer je gebruik maakt van een private cloud huur je het netwerk, servers en opslag bij een externe hostingpartij. De omgeving staat bij de hostingpartij. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud, beheer en aanschaf van de hardware.

Public cloud: De public cloud is een oplossing waarbij de software volledig bij je cloudprovider draait. Public clouds worden vaak aangeboden door grote partijen zoals Microsoft, Google en Amazon. Een public cloud is erg schaalbaar, wat betekent dat je extra capaciteit kunt gebruiken wanneer dit nodig is. De aanbieders ontwikkelen daarnaast allerlei slimme toepassingen om het leven als ontwikkelaar makkelijker te maken. Denk hierbij aan handige software voor veiligheid, privacy en schaalbaarheid.

Beschikbaarheid, schaalbaarheid en beheer

Waar houden we rekening mee?

Samen met onze opdrachtgever inventariseren we met welke eisen we rekening moeten houden in onze keuze m.b.t. hosting. Om dat te illustreren geven we een aantal voorbeelden.

Beschikbaarheid & snelheid

De wereld van vandaag stelt steeds hogere eisen aan applicaties. Ze moeten altijd beschikbaar zijn en snel en vloeiend werken; gebruikers willen niet meer wachten. Hoe voorkom je dat de responstijd van je applicatie te lang is?

Een voorbeeld: afstand en snelheid

Stel je voor: je hebt een eigen bedrijf in Zuid-Afrika, en die regio heb je voor jouw diensten ook je server of private cloud staan. Echter heb je vorige week een nieuwe klant gescoord die zich bevindt in Noorwegen. Wat betekent dat jouw data vanaf nu ook in Noorwegen beschikbaar moet zijn. Dit levert direct het volgende probleem op.

Wanneer je deze nieuwe klant namelijk bedient via de server of private cloud in Zuid-Afrika, gaat deze klant de nodige vertraging merken op de applicatie. Dit komt door de fysieke afstand die de data, op het moment van aanroepen, moet afleggen.

De data die de klant in Noorwegen aanroep middels de applicatie moet immers aan de andere kant van de wereld worden opgehaald. Dit houdt in dat je klant in Noorwegen een langere ‘wachttijd’ heeft, in vergelijking met klanten die zich in de regio bevinden. Hierdoor kan de applicatie als traag en stroperig aanvoelen wat leidt tot een mindere dienstverlening.

Een ander tastbaarder voorbeeld is videobellen. Heb je wel eens gebeld met iemand op een ander continent via een internetverbinding? Doordat de data de halve wereld rond moet zit er een duidelijke vertraging op de lijn. Zo werkt dat ook voor de dienst die jij aanbiedt via een server die ver weg staat.

Public cloud

Een public cloud zoals Azure heeft datacenters op verschillende plekken in de wereld staan. Deze datacenters hebben, mits je dat instelt, replica’s van jouw applicatie. Op die manier ben je verzekert van snelheid. Een ander belangrijk voordeel is dat je niet afhankelijk bent van één plaats waar je applicatie draait. Als dat datacenter onverhoopt uitvalt heb je altijd meerdere backups.

Hosting van software

Schaalbaarheid van software

Het wordt steeds belangrijker om om rekening te houden met de schaalbaarheid van applicaties, niet alleen tijdens het ontwikkelen, maar ook als het gaat om de hosting. Als je ervoor kiest om je software te hosten op een public cloud, dan is de schaalbaarheid van je applicatie gemakkelijker te bewerkstelligen. De cloudproviders bieden daar functionaliteiten voor aan die zij, dankzij de goede resources, de juiste mensen, krachtige hardware en genoeg geld, kunnen bieden.
Schaalbaarheid wordt steeds belangrijker. Gebruikers willen niet meer werken met trage applicaties, korte laadtijden worden dus essentieel.

Schaalbaarheid helpt hierbij. Een schaalbare applicatie maakt op een druk moment gebruik van meer servercapaciteit dan wanneer het rustig is. Dit geeft twee voordelen: Je hebt de mogelijkheid om grotere piekbelastingen snel af te werken en je betaalt alleen voor de servercapaciteit die je ook echt gebruikt. De grote cloudproviders hebben allerlei handigheden ontwikkeld om te zorgen dat je als developer ook eenvoudig gebruik kunt maken van al deze voorzieningen.

Een private cloud heeft over het algemeen al deze voorzieningen niet. En als ze die wel hebben zijn ze vaak niet zo uitgebreid als bij een public cloud. Via de volgende metafoor proberen we bovenstaande iets duidelijker te formuleren.

Public Cloud: het autoverhuurbedrijf

Je kunt het zien als een autoverhuurbedrijf: Public Cloud providers hebben veel auto’s beschikbaar in allerlei verschillende vormen en kleuren. Zolang jij je abonnement betaald, kun je in alle auto’s rijden. Een private cloud kun je zien als twee dienstauto’s die je tot je beschikking hebt. Valt één dienstauto uit? Dan heb je direct een probleem, maar gelukkig kun je nog vooruit met de andere dienst auto.. De eigen server staat dan gelijk aan één auto: gaat die ene auto kapot, dan kun jij niet meer rijden en is het game over.

Op dezelfde manier kunnen we het probleem met schaalbaarheid uitleggen: Wanneer je groeit, moet je met een eigen cloud en een eigen server ‘nieuwe auto’s’ kopen, terwijl je bij het verhuurbedrijf ‘de public cloud’ simpelweg je abonnement kunt verhogen en direct meer auto’s kunt huren. Kortom: wil je altijd kunnen rijden en geen gedoe hebben? Dan ga je voor Public Cloud.

Een greep uit onze opdrachtgevers

Logo Mondriaan fonds 1
Sigmax Logo
Radboud
Prorail logo
Beeckestijn Logo
Logo umc utrecht 1
Bolletje Typeface Logo
Logo waterschap
230825 Covadis office 0040
230825 Covadis office 0040

Privacy bij hosting

Als het gaat om privacy is het een kwestie van vertrouwen. Vertrouw jij het bedrijf waar je je data neerzet? Zo ja, dan is de Public Cloud geen probleem. Vertrouw je het bedrijf niet? Dan is het beter om te kiezen voor een bedrijf dat je wel vertrouwt of om je eigen software te hosten. Bij een private en public cloud ben je dus geen eigenaar van de hardware en heb je geen toegang tot de ruimte waar deze staat. Daarnaast valt jouw data vaak onder een andere wetgeving dan die in jouw eigen land.

Eindoordeel

Jouw software hosten

Er is niet één juiste keuze als het gaat over je softwarehosting. Wat belangrijk is dat je samen met een betrouwbare partner de voor- en nadelen afweegt en op basis daarvan een solide keuze maakt. Belangrijk is dat je de wensen en eisen aan het project goed inzichtelijk hebt. Heb je hoge piekbelastingen? Verwacht je een grote groei? Wil je snelheid kunnen garanderen ook in andere continenten?

Wij kiezen zelf vrijwel altijd, in overleg met de klant, voor hosting op Azure. Maar in hoeverre we gebruik maken van bepaalde functionaliteiten is sterk afhankelijk van de antwoorden op de bovenstaande vragen.

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret