Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Klant- en bestelapplicatie met productieondersteuning Venster Techniek

Venster Techniek bespaart twee fte met nieuw ontwikkelde applicatie

Covadis heeft samen met Venster Techniek het bestelproces van dorpels geautomatiseerd. Met deze efficiëntieslag wordt het aantal uren dat aan een bestelling moet worden besteed flink gereduceerd. Het resultaat is dat Venster Techniek meer orders kan verwerken met hetzelfde aantal werknemers, minder fouten maakt, minder papier verbruikt en meer controle en inzicht heeft!

Header venstertechniek

Venster Techniek is een innovatieve oplossingen-specialist voor de kozijnindustrie. Met maatwerkoplossingen en duurzame componenten zorgen zij voor een correcte sluiting van kozijnen en deuren.

De klanten van Venster Techniek zijn divers, maar bestellen hoofdzakelijk compleet afgemonteerde dorpels (het horizontale deel van een houten of stenen raam- of deurkozijn). Dorpels van samengestelde producten van aluminium, kunststof of bijvoorbeeld glasvezelversterkt polyester.

Voor het bestellen werden meerdere methodes gebruikt. Om het bestelproces te optimaliseren, stroomlijnen en vergemakkelijken ging Venster Techniek met Covadis aan de slag!

De vraag

Het bestel- en productieproces optimaliseren

Het bestelsysteem van Venster Techniek voldoet niet meer. Waarom? We leggen het uit. Doet een klant een bestelling, dan vult dit bedrijf een bestelformulier in.

  • Een bestelling voor houten kozijnen en deuren wordt verwerkt met een Windows applicatie, waarop een export wordt doorgestuurd naar Venster Techniek. Zij verwerken de bestelling in een eigen versie van de applicatie.

  • Een bestelling voor kunststof kozijnen en deuren wordt door Venster Techniek verwerkt in een Excelbestand. Die informatie wordt vervolgens gekopieerd naar een ander Excelbestand waar automatisch doorgerekend wordt. Die informatie eindigde in nog een ander Excelbestand.

Kortom: Veel werk, veel methodes, veel tijd en veel kans op fouten. En dan hebben we het nog niet gehad over het productieproces.

Venster Techniek man vrouw kozijn 2

Opdrachtgevers waar we trots op zijn:

Venstertechniek logo
Bolletje logo
Cadac Group Logo Transparant
Logo Mondriaan Fonds
Van Raam logo
Prorail logo
Logo waterschap trans 1
Rademaker logo
Beeckestijn Business School logo
Sigmax Logo
Nieuwestroomlogopayoffblauw v2
Forever direct logo
Cooper Vision Logo Groot
Morsinkhoff Rymoplast
Ferro techniek
Concrefy logo
Van Boekel Logo
Qoffy Logo RGB hor Zwart blauw
Mombarg beton
Senefelder logo

Verouderde programma’s en nieuwe processen in de productie

Bij Venster Techniek maken ze gebruik van verschillende machines, waaronder de Tekna, Tryma en Stegger. Voor de Tekna moesten we middels reversed engineering de aansturing samenstellen, zonder documentatie of kennis. Een mooie puzzel dus!

Het proces bij de Tekna was als volgt: De operator heeft een actielijst, opent het Tekna programma, vult de waardes in en vult de machine. De machine gaat aan het werk om het gewenste profiel te krijgen. Je begrijpt: doe je dat keer op keer, dan kost dat heel wat tijd!

Daarom zijn wij aan het werk gegaan met de Tekna programma’s. We hebben aan de achterkant ontleed welke waardes wat betekenen (welk programma welk profiel oplevert) en de taal die daarvoor gebruikt werd ontcijfert. Dat leverde een tekstueel bestand op dat we zelf kunnen creëren en openen. Per profiel wordt zo’n puzzelstukje gecreëerd, op een vastgestelde locatie, die ingeladen kan worden. Venster Techniek leest het puzzelstukje in, drukt op start en het juiste dorpel wordt gemaakt. Puzzel opgelost!

De oplossing

Een maatwerk klant-bestelapplicatie met productondersteuning

Voor het bestelsysteem hebben we een nieuwe webapplicatie gebouwd gekoppeld aan AFAS, met een eigen omgeving voor klanten. Dat werkt als volgt:

  1. De klant plaatst een bestelling en krijgt een overzicht van de bestelling om te controleren en bevestigen;

  2. De bestelling komt in de beheeromgeving van Venster Techniek terecht;

  3. De systeembeheerder zet de data uit de bestelling om in productie geschikte data, een productieplanning, waarbij afval geminimaliseerd wordt en machine-gebruik geoptimaliseerd.

  4. Voor elk profiel volgen de werkzaamheden voor de machines en voor elke machine is een specifieke aansturing gemaakt. Zo kan de Tekna maar één bewerking doen, terwijl de Tryma en Stegherr meer kunnen en andere beperkingen hebben. Deze zijn afhankelijk van het bestand en de machine, dus elke machine krijgt unieke informatie:

Dat proces betekent minder handelingen, minder checks en minder fouten voor Venster Techniek!

Neut VT
Neut VT

Onze werkwijze in dit project en de toekomst

Het ontwikkelteam dat in 2018 aan dit project begon bestaat uit een projectmanager, meerdere ontwikkelaars, een tester en een software-architect. Zij werkten voor Venster Techniek met deelopleveringen; sprints. In elke sprint krijgt de applicatie meer vorm, de opdrachtgever houdt inzicht en waar nodig kunnen we extra eisen uitwerken. Op die manier blijven zij ook doorontwikkelen.

Een optie voor Venster Techniek voor de toekomst? Meer producten toevoegen, hogere productieaantallen, uitbreidingen van verwerkingen (minder handwerk) en terugkoppelingen! Zo kunnen we voor de Tryma instellen dat deze terugkoppelt wanneer deze een opdracht af heeft. Daarmee kunnen we het proces nog verder optimaliseren.

Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

50+ specialisten

Waarom ver zoeken als het ook in de buurt zit?!

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Sparren over jouw softwarevraagstuk?

Covadis addick werkt

Addick Hutzezon

Adviseur

“Benieuwd hoe ons team voor jou van meerwaarde kan zijn? Ik denk graag mee over jouw softwarevraagstuk”

Bel mij: +31633726116

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt