Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Interface met API voor CooperVision Specialty EyeCare

Nieuwe software helpt CooperVision werkprocessen te optimaliseren

CooperVision Specialty EyeCare is de specialist als het gaat om maatwerk lenzen. Voor het maken van die lenzen zetten zij sinds kort machines in die de processen moet automatiseren. Het probleem? De machines konden niet gemakkelijk worden aangestuurd. Dat heeft de ontwikkelafdeling van CooperVision samen met Covadis opgelost met nieuwe software. Hoe? Dat lees je in deze case.

Cooper Vision Case header
Een nieuwe aansturing voor een optimaal werkproces

CooperVision Specialty EyeCare: Bringing better vision to the world

CooperVision Specialty EyeCare is een divisie van CooperVision die speciale contactlenzen produceert. Zij hebben als missie om voor iedereen maximale gezichtsscherpte te behalen, ongeacht de conditie van het oog. Het bedrijf is gespecialiseerd in maatwerk lenzen, van zachte lenzen tot nachtlenzen.

Toen CooperVision een nieuwe machine plaatste om het maken van lenzen te automatiseren, schakelden zij Covadis in. Want hoe kunnen we de machine zo aansturen dat het werkproces optimaal verloopt? En hoe kunnen we de processen volledig automatiseren? Samen met CooperVision gingen wij aan de slag!

Het probleem

Van handmatig naar geautomatiseerd met nieuwe software

Het maken van de lenzen werd bij CooperVision voorheen handmatig gedaan, maar kon door de komst van machines deels worden geautomatiseerd. Het probleem? De machines hadden geen ‘brein’ en werden aangestuurd met Programmable Logic Controller (PLC) software.

De PLC software is hierbij verantwoordelijk voor welke handeling de machine op welke locatie uitvoert. Dat betekent dat de (arm van de) machine alle handelingen uit kan voeren en bepaald in welke volgorde die handelingen moeten gebeuren.

Maar de machine weet echter niet op welke locatie hij materiaal moet pakken, hoelang de machine moet ‘blocken’, moet koelen, een tray moet samenstellen, wax temperatuurt en doseert. En precies daar komt de ontwikkelde software om de hoek kijken.

Kantoor Cooper Vision
Kantoor Cooper Vision
Oplossing 1

Een interface met API

Samen met de ontwikkelafdeling van CooperVision hebben wij gewerkt aan een interface met een API die communiceert met de ‘domme’ machines die lenzen maken. Door middel van deze software kan er een configuratie worden meegegeven aan de machine waarmee de machine het proces kan ‘instellen’. Zodoende kunnen de medewerkers de machines bedienen.

Ze kunnen nu via de interface:

  1. De machine aan- en uitzetten;
  2. De machine pauzeren;
  3. Orders inladen van verschillende soorten lenzen. De software bepaalt wat de optimale volgorde is, zodat de machine zo efficiënt mogelijk kan werken;
  4. Materiaal voorraden beheren;
  5. Inzien welke alarmen en waarschuwingen er worden gegeven;
  6. De hoeveelheid orders en de huidige tray in productie inzien;
  7. Timers voor prioriteit en validatie instellen en inzien.


Dit alles leidt tot een makkelijker en effectiever gebruik van de machines.

Oplossing 2

De kwaliteitscontrole applicatie

Naast de ontwikkelde software voor de aansturing van de machines is er gewerkt aan een kwaliteitscontrole applicatie. Dit is een ‘workspace’ die de handmatig uitgevoerde tussen- en eindcontroles ondersteunt. Hoe dat werkt lees je hier.

  1. Machine 1 kiest de juiste materialen, kit de lenzen op de malletjes en draait de holle kant (base curve) van de lens.
  2. Tijdens tussencontrole 1 worden steekproefsgewijs twee lenzen per tray handmatig gecontroleerd. De resultaten worden vastgelegd in de applicatie.
  3. Machine 2 kit de lenzen op de malletjes en draait de bolle kant (front curve) van de lens.
  4. Tijdens tussencontrole 2 wordt steekproefsgewijs gemeten met de kwaliteitscontrole app als ondersteuning. Daarna gaan de lenzen van de tray af.
  5. De eindcontrole gebeurt handmatig en bij elke lens. Een werknemer scant hiervoor de barcode van de tijdelijke verpakking van de lens en een aantal gegevens waaronder de barcode, het lenstype en de sterkte, verschijnt in beeld.
  6. Na controle kan de controleur in de applicatie kiezen om de lenzen goed te keuren, af te keuren, een cosmetische behandeling te geven of in de quarantaine groep te voegen.
  7. De goedgekeurde lenzen gaan na de eindcontrole in de eindverpakking.
Cooper Vision Schermafbeelding Workspace
Het resultaat

Een hogere productiesnelheid, kleinere foutmarge en flinke optimalisatie

Met de automatisering via de machine en de aansturing van de slimme software die straks kan worden ingezet wil CooperVision het volgende bereiken.

  1. Een hogere productiesnelheid;
  2. Een kleinere foutmarge bij het maken van de lens;
  3. Optimalisatie van de orderverwerking.

Echter stopt hier de prettige samenwerking niet en staan er nog ander mooie trajecten op de planning. Zo zijn we bezig met het validatieproces. Omdat het om medische producten gaat bij CooperVision, ligt de lat hoog en waarbij hoge standaarden worden gehanteerd. Dat validatieproces gaat als volgt:

  1. De software moet gevalideerd worden;
  2. Komt de software door de keuring, dan wordt deze bevroren en kan het gebruikt worden in de fabriek;

Worden eventuele aanpassingen opgevraagd, dan wordt er eerst een risicoanalyse gedaan om te kijken of er geen, deels of een volledige validatie moet worden gedaan betreft de opgevraagde aanpassingen. Nadat dit proces is voltooid kunnen de nieuwe aanpassingen worden ingezet.

Een greep uit onze opdrachtgevers

Logo Mondriaan fonds 1
Sigmax Logo
Radboud
Prorail logo
Beeckestijn Logo
Logo umc utrecht 1
Bolletje Typeface Logo
Logo waterschap
Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

Meer dan 70 specialisten

Met meer dan 70 experts hebben we altijd de juiste specialisten voor jouw project.

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Neem contact met ons op

Anouk Portret

Snel en vrijblijvend

We helpen je graag!

“Heb je een vraag over jouw softwareproject, wil je meer informatie ontvangen óf kunnen we je ergens anders mee van dienst zijn?”

Bel mij: 026 361 6600

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret