Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Nieuwe strategieën en samenwerkingsverbanden

Een veranderend IT speelveld

Uit de conjunctuurmonitor van het CBS blijkt dat 35% van de werkgevers binnen de ICT-dienstverlening aangeeft dat ze belemmeringen ondervinden in hun werk door personeelstekorten.

Dit probleem lijkt zich, in een wereld die steeds meer op IT leunt, te vergroten. Waar in 2020 er nog 30.422 IT-vacatures online werden gezet, is dit in 2021 gestegen naar 39.246. Dat is een stijging van maar liefst 29 procent in slechts een jaar tijd!

Barbara Trienen Photography IMG 1481 Covadis Sfeer februari22 73
Een onmogelijke spagaat

De trend

Deze trend brengt veel organisaties en met name IT managers in een onmogelijke spagaat. Waar de businesskant steeds meer van IT vraagt, lijken IT afdelingen de vraag dan ook niet meer aan te kunnen. De klassieke oplossing om extra developers aan te nemen, gaat niet meer zo vlot als voorheen. De spoeling is dun en de concurrentie hoog. Daarnaast is het wensenlijstje met vaardigheden die de nieuwe developers moeten bezitten vaak uitgebreid. Waardoor de dunne spoeling nog dunner wordt en het gewenste schaap met 5 poten onvindbaar lijkt.

Covadis kantoor 2023 79
Covadis kantoor 2023 79
IT managers & Organisaties

De uitdagingen

Daarbovenop speelt in iedere IT organisatie de uitdaging om de juiste mensen vast te houden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat developers veelal vertrekken vanwege de volgende redenen;

 • Slecht management;
 • De developers maken geen onderdeel uit van een goed development team;
 • Er is veel technical debt;
 • Er is weinig afwisseling in projecten;
 • Het (te) lang werken aan legacy projecten.

Bedrijven die één standaardpakket ontwikkelen lijken vooral meer moeite te hebben om de geschetste problemen te kunnen pareren. Omdat zij simpelweg minder afwisseling in domeinen en applicaties kunnen bieden. Daarnaast drukt de krapte van de arbeidsmarkt op het management, omdat het development team niet makkelijk kan worden aangevuld. Tegelijkertijd kan het development team ook niet te lang overvraagd worden, terwijl de business die extra capaciteit wel nodig heeft.

De moderne IT manager

Nieuwe samenwerkingsverbanden

Door deze uitdagingen rijst bij menig organisatie en IT manager de vraag hoe zij deze problemen het hoofd kunnen bieden.

Wellicht schuilt het antwoord in samenwerking met een externe partner. Dit kan in de vorm van detachering of door volledige projecten uit te besteden bij een Nederlandse softwarepartner.


Waarom sommige IT organisaties makkelijker aan goede developers komen

Tech bedrijven die meerdere development teams onder hun hoede hebben en op outsourcingbasis software ontwikkelen voor diverse bedrijven kunnen de gevraagde afwisseling wel bieden. Daarnaast kunnen ze makkelijker met developers schuiven binnen de teams om de gevraagde stabiliteit van een goed development team te bewaken. Wat resulteert in het makkelijker kunnen aantrekken van nieuwe ontwikkelaars.

Samenwerking met een externe partner

Echter roept het samenwerken met een externe partner diverse vragen en bezwaren op. Dat is begrijpelijk, het is voor veel organisaties een stap op onbekend terrein. En wat het extra spannend maakt, is dat je jouw core business deels bij een ‘vreemde’ partij neerlegt.

Maar zijn die bezwaren gegrond? Of is dit juist het schaap met vijf poten waar je als organisatie en IT manager in de toekomst gebruik van moet gaan maken. Het schaap, dat al de disciplines in huis heeft en multi-inzetbaar is.

Waardoor jij en je organisatie de ademruimte krijgen om die nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen waar de businesskant om vraagt?

Adviseur Addick
Adviseur Addick
Het antwoord

Op jouw vragen

 • Waar kan ik een externe softwarepartner voor inzetten?
 • Hoe werkt dat eigenlijk? Een softwareproject uitbesteden
 • Kom ik niet terecht in een vendor lock-in?
 • Hoe houd ik grip op het ontwikkeltraject als ik een project uitbesteed?
 • Hoe houd ik grip op mijn budget als ik een project uitbesteed?
 • Hoe houd ik grip op mijn kennisborging als ik een project uitbesteed.

Stuk voor stuk relevante en logische vragen. Onze adviseur Addick Hutzezon beantwoordt ze graag in een vrijblijvend gesprek.

Zo kun jij een goede afweging maken en bepalen hoe je de uitdagingen van nu aangaat.

Een greep uit onze opdrachtgevers

Logo Mondriaan fonds 1
Sigmax Logo
Radboud
Prorail logo
Beeckestijn Logo
Logo umc utrecht 1
Bolletje Typeface Logo
Logo waterschap

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret