Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
SaaS development

Het uitbesteden van een softwaredevelopment-project

35% van de werkgevers binnen de ICT-dienstverlening ondervindt belemmeringen in zijn werk door personeelstekorten. In 2020 werden er 30.422 IT-vacatures online geplaatst. In 2021 steeg dit naar 39.246. Een toename van 29 procent in één jaar tijd!

Schaap met de vijf poten

De klassieke oplossing om extra developers aan te nemen, gaat niet meer zo vlot als een tijd geleden. De spoeling is dun, de concurrentie hoog. Daarnaast is het wensenlijstje met vaardigheden die de nieuwe developers moeten bezitten vaak uitgebreid. Waardoor de dunne spoeling nog dunner wordt. Het schaap met de vijf poten lijkt al helemaal onvindbaar.

Een externe softwarepartij is multi-inzetbaar

Techbedrijven die software ontwikkelen op outsourcingbasis kunnen een oplossing zijn. Zij hebben meerder teams in huis die gezamenlijk alle disciplines bestrijken. Waardoor zo’n externe softwarepartij multi-inzetbaar is. Jij en je organisatie krijgen daardoor ademruimte. Extra ruimte om die nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen waar de businesskant van je organisatie zo om schreeuwt.

Hoe ziet zo’n development-project bij Covadis eruit? Je leest het hieronder.

Covadis kantoor 2023 90
Covadis kantoor 2023 90

Projectvoorbereiding - inventarisatiefase

Voordat we als Covadis starten met een ontwikkelproject vormen we ons eerst een beeld van wat jij als klant wil. Wat is het doel? Welke uitdagingen zijn er? Dat doen we natuurlijk samen met jou als opdrachtgever. Wanneer we een goed beeld hebben van wat je wil en wat er nodig is, gaan we aan de slag. We beginnen met een functionele uitwerking, architectuurvoorstel en inschatting van de benodigde tijd.

Een belangrijk onderdeel van dit functionele ontwerp zijn schermvoorbeelden. Hiermee krijg je een helder beeld van de oplossing, inclusief look & feel. Als dat nodig is, bouwen we een interactieve mock-up om de bedachte oplossing extra te toetsen.

Projectstart

Voordat we met de handen op de knoppen gaan, bespreken we de volgende onderwerpen:

 • Gewenste doorlooptijd
 • Planning
 • Samenstelling van het team
 • Werkafspraken
 • Overlegmomenten
 • Voortgangsrapportage
 • Technische afspraken
 • Tooling

Welke tooling gebruiken we voor het vastleggen van requirements en code-beheer? Bij Covadis gebruiken we voornamelijk Microsoft Azure DevOps. Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van tooling die je al in huis hebt.

 • Architectuur

Kaders en randvoorwaarden
Requirements
Toekomstvisie van het product

 • DTAP

Is er een DTAP-straat?
Afspraken maken over releases (release pipelines)
Wie releast nieuwe versies?

 • Code-beheer

Alle code die wij als Covadis schrijven, is eigendom van jou als opdrachtgever. Dit is inclusief het intellectueel eigendom. Samen maken we afspraken over met welke tooling het versiebeheer plaatsvindt. Standaard maken we gebruik van Azure DevOps.

Covadis kantoor 2023 101
Covadis kantoor 2023 101

Agile

Bij Covadis bepalen we samen met jou als opdrachtgever wat de beste aanpak voor je project is. Dit is afhankelijk van:

 • Hoe duidelijk zijn de requirements?
 • Hoe waarschijnlijk is het dat de requirements tijdens het project worden bijgesteld?
 • Is het een lang of kortlopend project?
 • Zijn er afhankelijkheden van andere partijen?

Elk project is een uniek project bij Covadis. We gaan elke keer op zoek naar welke werkwijze het beste bij jouw project past.

Een veel gekozen aanpak is agile en de iteratieve methode. Dat betekent dat we starten met oplossingen die meteen de grootste meerwaarde opleveren: voor jou en voor de eindgebruikers. Een ander voordeel is dat je met deze werkwijze snel kunt mee-veranderen. Marktontwikkelingen veranderen snel. Behoeftes van eindgebruikers kunnen er over een jaar anders uitzien. Dan wil je niet vastzitten aan een rigide projectplan. Daarom werken we met vaste overleg- en contactmomenten. Zo bewaken we gezamenlijk de back log aan werkzaamheden. En schakelen we bij waar nodig.

Sprints

Tijdens de agile-aanpak werken wij meestal met sprints van twee weken. Via een demonstratie laten we zien wat we de afgelopen tijd hebben gerealiseerd, en wat er nog moet gebeuren. Groot voordeel is dat alle stakeholders binnen je organisatie al in een vroeg stadium feedback kunnen geven. Tijdens zo’n review bepalen we aan welke onderdelen we de komende sprint gaan werken. Zoals aanvullingen op opgeleverde functionaliteiten of het toevoegen van nieuwe functionaliteiten.

Bouwblokken

Bij de agile-aanpak werken we dus niet vanuit één allesomvattend functioneel ontwerp dat we in één keer volledig uitwerken. Tijdens elke nieuwe sprint bouwen we verder op wat we al hebben opgeleverd, aangevuld met de feedback vanuit jouw organisatie. Zo bouwen we voortdurend voort op alle kennis en ervaring die we tijdens de eerder sprints hebben opgedaan. Een ander voordeel van het opdelen in bouwblokken van softwareontwikkeling is dat alle

functionele kennis vers in het geheugen zit van alle ontwikkelaars en stakeholders. Stap voor stap komen we zo gezamenlijk tot je ideale product.

Releases

De beste manier om de voortgang in de gaten te houden, is om naar elke oplevering van de werkende software te kijken. We streven er altijd naar om bij elke sprint een nieuwe versie op te leveren: de software gaat dan naar de acceptatie-omgeving. Als opdrachtgever kun je daarna besluiten of je de software door wilt zetten naar productie. We zetten dan volledig automatische releasestraten voor je op.

Transparantie

Bij Covadis vinden we het heel belangrijk dat je als opdrachtgever altijd een volledig en duidelijk inzicht hebt in het project en de uitvoering ervan. Daarom krijg je van ons toegang tot ons projectmanagement tool Azure DevOps. Zo weet jij altijd waar we staan, en waar jij aan toe bent.

Evaluatie

Regelmatig houden we evaluatie-overleg voor opdrachtgevers die dat willen. Onze directie gaat dan samen met jou, en jouw directie, de samenwerking bespreken. Meestal doen we dit vier keer per jaar. Maar ook dit gaat, zoals alles, altijd overeenkomstig jouw wens als opdrachtgever.

Van Raam logo

"Covadis biedt ons de combinatie van ademend vermogen op ontwikkelgebied, kennis en ervaring op technologisch gebied en samenwerking binnen de Achterhoekse mentaliteit.''

Wij werken o.a. voor

Venstertechniek logo
Bolletje logo
Cadac Group Logo Transparant
Logo Mondriaan Fonds
Van Raam logo
Prorail logo
Logo waterschap trans 1
Rademaker logo
Beeckestijn Business School logo
Sigmax Logo
Nieuwestroomlogopayoffblauw v2
Forever direct logo
Cooper Vision Logo Groot
Morsinkhoff Rymoplast
Ferro techniek
Concrefy logo
Van Boekel Logo
Qoffy Logo RGB hor Zwart blauw
Mombarg beton
Senefelder logo
Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

50+ specialisten

Waarom ver zoeken als het ook in de buurt zit?!

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Sparren over jouw softwarevraagstuk?

Covadis addick werkt

Addick Hutzezon

Adviseur

“Benieuwd hoe ons team voor jou van meerwaarde kan zijn? Ik denk graag mee over jouw softwarevraagstuk”

Bel mij: +31633726116

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt