Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Pilot Big Data in combinatie met Azure Service Bus van start

Voor onze opdrachtgever NieuweStroom is een BigData-pilot van start gegaan waarbij miljarden datatransacties plaatsvinden. Middels de Azure Service Bus worden deze gegevens gekoppeld aan informatie uit andere systemen en aangeboden aan het klantportaal.

Big Data
Big Data

Sinds 2017 levert Covadis een ontwikkelteam aan NieuweStroom. Dit team ontwerpt, ontwikkelt, test en onderhoudt de maatwerk-software van deze opdrachtgever. NieuweStroom is een innovatieve speler op de energiemarkt, die de markt verandert met dynamische prijzen als 100% eerlijke, nieuwe standaard, waarmee ze klanten laat besparen en energiebewust maakt.

NieuweStroom is uniek door een directe koppeling van de klant aan de dagelijkse inkoop op de spotmarktbeurs, zonder vast contract. Door inzet van slimme bemetering rekent de klant precies af wat hij ieder uur verbruikt tegen de corresponderende prijs op de spotmarkt.

BigData

Voor de facturatie van alle klanten worden inmiddels tienduizenden aansluitingen middels een slimme meter op afstand uitgelezen. Voor gasmeters gebeurt dit elk uur. Voor elektriciteitsmeters gebeurt dit minstens per 15 minuten. Elke gasmeter is dus elke dag goed voor 24 metingen en elke elektriciteitsmeter voor 96 metingen. Een klant heeft één of meerdere actieve meters per aansluiting.

Met de meetgegevens, sinds de oprichting van NieuweStroom in 2012, mag dit met recht een BigData-project genoemd worden. Voor de opslag van deze meetgegevens wordt Azure Table Storage gebruikt. Dit is een service die NoSQL-gegevens opslaat in de cloud. De meetgegevens worden geaggregeerd om ze heel snel te kunnen ontsluiten. Gegeven de snelle groei van NieuweStroom worden op de Azure Service Bus miljarden datatransacties afgehandeld.

Azure Service Bus

Middels de Azure Service Bus worden deze miljarden datatransacties gekoppeld met andere systemen, zoals een CRM-omgeving, een klantportaal en de financiële administratie. Een Service Bus is een berichtenservice in de cloud die verschillende toepassingen en services met elkaar laat communiceren.
Deze nieuwe infrastructuur is door het gebruik van de nieuwste technieken schaalbaar, snel en veilig.

Pilot

De geaggregeerde meetgegevens worden middels API’s aangeboden aan het klantportaal. Hier kunnen de klanten van NieuweStroom hun eigen verbruik en gespecificeerde facturen bekijken. Voor de pilot wordt een beperkte selectie van klanten gebruikt. Deze selectie maakt gebruik van de nieuwe architectuur. Alleen voor deze beperkte selectie zijn al ruim 17 miljoen metingen overgehaald en verwerkt tot aggregaties.

Ter illustratie: het opvragen van meetgegevens voor een factuur gebeurt door de API binnen 100 milliseconden.

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt