Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Software laten ontwikkelen: hoe kies je als maakbedrijf de juiste softwarepartner?

Je wil jouw bedrijfsprocessen digitaliseren met software. Helaas heeft je organisatie niet genoeg capaciteit of überhaupt geen ontwikkelaars in dienst. Je besluit op onderzoek uit te gaan naar je opties. Uitbesteden? Nieuwe ontwikkelaars aannemen? Freelancers? Of toch anders..?

Op deze pagina gaan we in op je opties en de voor- en nadelen daarvan in verschillende situaties!

Keuzes

Softwareontwikkeling met nieuwe (freelance) ontwikkelaars

Laten we eerlijk zijn: het liefst ontwikkel je software in-house. Helaas zijn je IT’ers druk, kun je niet kiezen tussen onderhoud of doorontwikkeling en heb je toch écht groeiplannen. Het project uitstellen is geen optie. dus er zit maar één ding op: nieuwe developers vinden. Maar, hoe doe je dat?

Developers werven

De krapte op de arbeidsmarkt blijft toenemen. Softwareontwikkelaars vinden is tijdrovend en kostbaar werk. Bovendien hebben je eigen ontwikkelaars over een paar maanden weer tijd. Daar komt nog bij dat we niet weten hoe de economie zal ontwikkelen en welke effect dat gaat hebben op de maakindustrie. Kort gezegd: je wilt liever geen nieuw personeel aannemen.

Freelancers inhuren

Heb je geen eigen ontwikkelafdeling of heb je tijdelijk extra capaciteit nodig, dan kan een freelance ontwikkelaar uitkomst bieden. Een flexibele uitbreiding van het team. De keerzijde merk je als de freelancer wegvalt, de ontwikkeling stil ligt en mogelijk ook kennis wegvalt door een gebrek aan borging. Werk je met meerdere freelancers, dan zul je ook onderlinge samenhang en kennisdeling missen.

Softwareontwikkeling uitbesteden aan een software partner

Jij wilt de time-to-market verkorten. Daarom wil je beschikken over een IT-talentpool, zonder vast te zitten aan al die ontwikkelaars. Je wil jouw team naar behoefte uitbreiden of verkleinen zonder kennis te verliezen. Eens? Dan is software ontwikkeling uitbesteden aan een software partner de beste optie.

IT-outsourcing

Goed, je besluit om je software te laten maken door een externe software partij. Maar dan ben je er nog niet, want je hebt meerdere opties. Hoe bepaal je welke vorm van outsourcing bij je past?

  • Bij Offshoring bevindt de gecontracteerde softwarepartner zich buiten Europa. Vaak is dit India, Maleisië of Rusland.

  • Bij Nearshoring bevindt de softwareontwikkelaar zich binnen de Europese grenzen.

  • Als de softwaredeveloper zich in hetzelfde land bevindt is het Onshoring.

De voor- en nadelen van IT-outsourcing

Elke vorm van IT-outsourcing kent voor- en nadelen. Wij hebben ze hieronder voor je op een rij gezet. Wat betreft kosten lijken off- en nearshoring de beste keus. Houd wel rekening met een taalbarrière of onoverbrugbare afstand wat je project flink kan vertragen en kosten kan verhogen.

Dit probleem voorkom je met programmeurs van een softwarepartner uit eigen land. Fysiek overleggen is geen probleem en taalverschillen zijn verwaarloosbaar.

Key indicatoren vs outsourcing types

Jouw juiste software partner kiezen

Je weet de voor- en nadelen van uitbesteden. Je kent de opties om softwareontwikkeling uit te besteden. Wat rest om te onderzoeken zijn de criteria om een goede softwarepartner te kiezen.

1. Programmeertalen en frameworks

Informeer bij mogelijke partners in welke programmeertalen (JavaScript, .Net of C#) zij ontwikkelen en bedenk of dat is wat jij nodig hebt.

Vraag ook naar frameworks; of ze die gebruiken en hoe ze die selecteren. De inzet van bestaande functionaliteit scheelt tijd én kosten en biedt meer ruimte voor maatwerk.

Mvp ontwikkelen
Mvp ontwikkelen

2. Software-ontwikkelmethode

Software kan op meerdere wijzen ontwikkeld worden. De wijze van je partner moet bij jou passen. Deze drie stromingen kun je onderscheiden:

  • Het watervalprincipe: dit ontwikkelproces bestaat uit fases. Alle specs moeten vooraf duidelijk zijn en een volgende fase wordt pas begonnen na afronding van de voorgaande. Dat kan nadelig zijn voor planning en budget.

  • Iteratieve softwareontwikkeling: het doel is hier zo snel mogelijk een prototype op te leveren. In het vervolgproces wordt in blokken ontwikkeld, verbeterd en gedemonstreerd. Op de feedback bouwt het volgende blok verder. Dit is het populairst en zie je terug in Agile methoden als Scrum.

  • Spiraal softwareontwikkeling: hierbij worden beide methodes gecombineerd in een poging tot de beste wijze te komen. Dit zie je vooral bij meerjarige projecten.

3. Omvang en locatie team

Controleer waar het team van je softwarepartner zich bevindt. Ook een lokale partner kan werknemers in het buitenland hebben. Check ook het formaat, of het team bij elkaar blijft, kennis uitwisselt en elkaars werk overneemt. Continuïteit is goed voor de voortgang van je IT-project. Vergeet ook niet naar op- en afschaal opties te vragen.

4. Softwareoplevering

Is de software bij oplevering jouw eigendom of van de ontwikkelaar? Controleer dat om extra kosten te voorkomen.

5. Projectmanagement

Informeer hoe de communicatie tijdens het project verloopt. Niet alleen tussen jou en het team (heb je een vast aanspreekpunt?), maar ook binnen het team. Communicatie is cruciaal voor het slagen van je IT-project.

6. Software laten maken

Wil je de opties voor softwareontwikkeling binnen Nederland verkennen? Neem dan beslist contact op met onze adviseur Addick. Hij legt je graag uit hoe je maakbedrijf kwaliteitssoftware tegen een betaalbare prijs krijgt. Zonder gedoe.

Benieuwd waarom samenwerken met Covadis een goed idee is? Je leest het in deze blog!

Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

Meer dan 70 specialisten

Met meer dan 70 experts hebben we altijd de juiste specialisten voor jouw project.

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Neem contact met ons op

Anouk Portret

Snel en vrijblijvend

We helpen je graag!

“Heb je een vraag over jouw softwareproject, wil je meer informatie ontvangen óf kunnen we je ergens anders mee van dienst zijn?”

Bel mij: 026 361 6600

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret