Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Software laten ontwikkelen: hoe kies je als maakbedrijf de juiste softwarepartner?

Je wilt software laten ontwikkelen om je bedrijfsprocessen te digitaliseren. Is uitbesteden een logische keuze? Ontdek hier of dit zo is. En hoe je de juiste softwarepartner kiest.

Keuzes
Keuzes

Je wilt software laten ontwikkelen om je bedrijfsprocessen te digitaliseren. Jouw organisatie heeft geen ontwikkelafdeling of mensen beschikbaar. Hierdoor lijkt uitbesteden een logische keuze. Je besluit vooronderzoek te doen. Google geeft je 353.000 zoekresultaten voor de term ‘softwareontwikkelaar’. Je twijfelt. Is uitbesteden wel de beste optie? Ontdek hier of dit zo is. En hoe je de juiste softwarepartner kiest.

Zelf ontwikkelen

Als je eerlijk bent, ontwikkel je de software het liefst in-house. Alleen zijn je eigen IT’ers druk. Bovendien weiger je te kiezen tussen onderhoud of doorontwikkeling. Omdat je bedrijf groeiplannen heeft. Dit betekent óf op zoek naar nieuwe developers óf je project uitstellen. Dat laatste is geen optie. Alleen, waar haal je zo snel nieuwe ontwikkelaars vandaan?

Recruitment verschillende cvs onder een vergrootglas
Recruitment verschillende cvs onder een vergrootglas

Developers werven

De krapte op de arbeidsmarkt maakt het vinden van nieuwe softwaredevelopers tijdrovend en kostbaar. Daarbij is het afwachten hoe de economie zich ontwikkelt. En welk effect dit heeft op de maakindustrie. Hierdoor ben je voorzichtig met het aannemen van personeel. Bovendien komen er over een paar maanden intern ontwikkelaars vrij die dan inzetbaar zijn. Hierdoor fluctueert het aantal FTE’s waar je behoefte aan hebt.

Freelancers

Heb je geen eigen ontwikkelafdeling of tijdelijk extra hulp nodig dan is een freelance ontwikkelaar een optie. Hiermee krijg je de nodige flexibiliteit. Het nadeel is dat als de freelancer wegvalt, er ook mogelijk kennis wegvalt, door een gebrek aan borging. En de ontwikkeling stilligt. Bij de inhuur van meerdere freelancers – of toevoeging aan een bestaand team – ontbreekt vaak de onderlinge samenhang. Bovendien bestaat de kans op geen of beperte kennisuitwisseling en versterken ze elkaar onderling niet.


Kortom, je wilt de time-to-market verkorten. Je wilt hiervoor beschikken over een IT-talentpool zonder vast te zitten aan de ontwikkelaars. En je wilt je team naar behoefte kunnen uitbreiden of inkrimpen zonder dat er kennis verloren gaat. In dit geval is uitbesteden aan een softwarepartner de beste optie voor jou.

IT-outsourcing

Je besluit om je software te laten maken door een externe softwareontwikkelaar. Hoe bepaal je welke vorm van outsourcing bij je past? Bij outsourcen heb je de keuze uit meerdere opties:

  • Offshoring, waarbij de gecontracteerde softwarepartner zich buiten Europa bevindt. Denk aan India, Maleisië of Rusland.
  • Nearshoring, waarbij de gekozen softwareontwikkelaar zich binnen de Europese grenzen bevindt.
  • Onshoring, waarbij de gecontracteerde softwaredeveloper zich in hetzelfde land bevindt.

Voor- en nadelen

Key indicatoren vs outsourcing types

Elke vorm van IT-outsourcing kent voor- en nadelen. We hebben ze hierboven voor je op een rij gezet. Zijn kosten voor jou een belangrijk criterium? Dan liggen off- en nearshoring voor de hand. Alleen, hoeveel goedkoper ben je uit als je project door een taalbarrière of onoverbrugbare afstand vertraagt?

Dit probleem voorkom je met programmeurs van een softwarepartner uit eigen land. Fysiek overleggen is zo geregeld en taalverschillen binnen Nederland zijn verwaarloosbaar. Daarnaast vind je in de Achterhoek net zulke aantrekkelijke prijzen als in het Oostblok.

Je weet nu welke opties er zijn om je softwareontwikkeling uit te besteden. Maar voor een goede partnerkeuze zijn de volgende criteria ook belangrijk:

Ontwikkelingsmogelijkheden

Informeer in welke frameworks en programmeertalen je softwarepartner de software ontwikkelt, bijvoorbeeld JavaScript, .Net of C#. En bepaal of dit is wat je nodig hebt.

Softwareontwikkelmethode

Er zijn verschillende manieren om software te ontwikkelen. Het is belangrijk dat de werkwijze van de softwaredeveloper bij jou past. Grofweg zijn er 3 stromingen in softwareontwikkeling:

  • Watervalprincipe, hierbij bestaat het ontwikkelproces uit verschillende fases. Vooraf moeten alle specificaties duidelijk zijn. De ontwikkelaars beginnen pas aan een volgende fase als de vorige volledig is afgerond. Dit kan nadelig zijn voor de planning en het budget.
  • Iteratieve softwareontwikkeling, hierbij is het doel om snel een prototype op te leveren. Het prototype gebruik je om te ontdekken wat je nu precies wilt. Het proces bestaat uit verschillende blokken van ontwikkelen, verbeteren en demonstreren. Alles draait om het verwerken van feedback na demonstratie van het prototype. Fixed-price is hierbij gebruikelijk.
  • Spiraal softwareontwikkeling, dit is een combinatie van beide methodes in een poging het beste van twee werelden te combineren. Deze stroming wordt vooral ingezet bij meerjarige projecten.

De iteratieve softwareontwikkeling is nu het populairst. Bij deze stroming gebruiken softwareontwikkelaars Agile methoden zoals Scrum, Feature-driven of Kanban.

javascript developers inhuren
javascript developers inhuren

Omvang team

Controleer hoe groot het team is dat je softwarepartner ter beschikking heeft. En of het team bij elkaar blijft, kennis uitwisselt en elkaars werk overneemt. Continuïteit is goed voor de voortgang van je IT-project. Informeer ook of ze het team eenvoudig op- en af kunnen schalen.

Locatie team

Check waar het team van de softwarebouwer zit. Zo voorkom je dat je een lokale partner kiest en alsnog te maken krijgt met taalmoeilijkheden, tijd- en cultuurverschillen.

Inzet frameworks

Stel de vraag of de softwareontwikkelaar gebruik maakt van frameworks. En hoe ze deze selecteren. Dit klinkt misschien gek als je maatwerk software wilt laten ontwikkelen. Toch scheelt de inzet van zorgvuldig gekozen, bestaande functionaliteit tijd en kosten. Geen zorgen, er blijft genoeg maatwerk over.

Softwareoplevering

Controleer hoe het zit met het intellectueel eigendom van de software. Oftewel, is de software bij oplevering jouw eigendom of die van de ontwikkelaar? Zo voorkom je extra kosten.

Projectmanagement

Informeer hoe de communicatie tijdens het project verloopt. Niet alleen tussen jou en het team (heb je een vast aanspreekpunt?), maar ook binnen het team. Communicatie is cruciaal voor het slagen van je IT-project.

Software laten maken

Wil je de opties voor softwareontwikkeling binnen Nederland verkennen? Neem dan beslist contact op met onze adviseur Addick. Hij legt je graag uit hoe je maakbedrijf kwaliteitssoftware tegen een betaalbare prijs krijgt. Zonder gedoe.

Benieuwd waarom samenwerken met Covadis een goed idee is? Mis ook onze volgende blog niet.

Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

50+ specialisten

Waarom ver zoeken als het ook in de buurt zit?!

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Sparren over jouw softwarevraagstuk?

Covadis addick werkt

Addick Hutzezon

Adviseur

“Benieuwd hoe ons team voor jou van meerwaarde kan zijn? Ik denk graag mee over jouw softwarevraagstuk”

Bel mij: 0633726116

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt