Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
IoT-software ConnectedGreen

Meer inzicht en minder kosten door IoT-software voor botanische doeleinden

Met sensoren, een GreenCloud-omgeving en een applicatie koppelt ConnectedGreen botanische info met weerdata om de status van tuinen, bossen en parken weer te geven.

Connect Green Man in tuin

ConnectedGreen

ConnectedGreen is een nieuw project voor Covadis, maar de man achter ConnectedGreen, René Voogt, is een oude bekende. Hij werkt al sinds 2005 samen met Covadis. René is zelf geo-informaticus en is erg goed in het bedenken van concepten. Met die concepten komt hij dan naar Covadis. Wij fungeren als klankbord en denken kritisch mee. Voor ConnectedGreen werken we wederom intensief samen met René.

Het ConnectedGreen-systeem bestaat uit draadloze sensoren, een slimme GreenCloud-omgeving en een door ons ontwikkelde applicatie. Het systeem koppelt de gegevens uit de sensoren automatisch met botanische gegevens en weerdata. Vervolgens kunnen groenvoorzieners, hoveniers, kwekers, gemeenten etc. deze applicatie gebruiken om openbare groenprojecten maar bijvoorbeeld ook dak- en gevelgroen per zone te monitoren. Ook als ze zelf niet in de buurt zijn!

Connected green overview
Connected green overview
Voorkomen dat bomen vroegtijdig afsterven

Tuinen, parken of andere groenprojecten monitoren

Over het algemeen kan een boom wel tegen een stootje. Maar dat is pas nadat de boom volledig ontwikkeld en voldoende geworteld is. Tijdens de eerste drie levensjaren zijn groeiende bomen het meest kwetsbaar en kan een slechte waterhuishouding ervoor zorgen dat bomen vroegtijdig afsterven. Door dit in de gaten te houden, kan op tijd worden ingegrepen en kan onnodige boomsterfte voorkomen worden.

De oplossing

ConnectedGreen

Het antwoord hierop is een concept dat bedacht is door René Voogt: ConnectedGreen. Het ConnectedGreen-systeem dat bestaat uit draadloze sensoren, een slimme GreenCloud-omgeving en een applicatie. Gebruikers van de applicatie delen hun tuin, bos, park, veld, akker, gebied (of - in het geval van hoveniers - de tuinen, velden, parken etc. van hun klanten) op in verschillende zones. Per vegetatiezone worden LoRa-sensoren geplaatst, die de volgende factoren meten:

  • bodemvocht (op worteldiepte)
  • temperatuur boven de grond
  • lichtintensiteit

Alle door deze sensoren verzamelde informatie komt terecht in een door Covadis ontwikkelde applicatie. Vervolgens worden drempelwaarden aangegeven voor vocht en temperatuur. Deze drempelwaarden kunnen worden gehaald uit een centrale database, maar ze kunnen ook handmatig worden ingevoerd.

Via de app kunnen gebruikers zien of hun plant of boom nog steeds groeit in de ideale omstandigheden. Is dit niet het geval, dan krijgt de gebruiker hiervan een melding per mail en/of sms. Ook krijgt de gebruiker een melding als deze gebruiker bomen heeft geplant die jonger dan 1 jaar zijn en er een hardere wind dan 7bft voorspeld is.

Connected green login

Zelflerend

Een van de belangrijkste eigenschappen van deze applicatie is dat hij zelflerend is. Stel dat de bodemvochtigheid op een dag 60% is en het wordt die dag 28 graden. Aan het einde van de dag is de bodemvochtigheid dan misschien wel 40%. De applicatie 'onthoudt' dit en gebruikt de informatie om voorspellingen te doen. Ook regenvoorspellingen en actuele regenval worden meegenomen en vergeleken. Gegevens over de weersverwachting kunnen via een API worden opgehaald.

Er wordt steeds een historie van de meetgegevens en notificaties bijgehouden. De notificaties worden steeds uiteraard alleen naar de betrokken personen gestuurd. Dit kan vooraf worden ingesteld. Ook kan teruggekeken worden hoe taken en alarmen zijn afgehandeld.

Water besparen

De app kan ook worden ingezet om water te besparen. Als een plant of boom te droog dreigt te worden, maar er is regen voorspeld, hoeft er niet gesproeid te worden. Bovendien kan de applicatie dankzij de koppeling met de weersverwachtingen uiteindelijk voorspellen hoe lang het duurt voor de plant of boom uit de ideale omstandigheid is. Hierop kan vervolgens ingespeeld worden. In de toekomst zou het mogelijk moeten zijn om dit systeem ook te koppelen aan irrigatiesystemen. Met behulp van IoT kunnen sproeiers dan aangestuurd worden als de planten of bomen te droog zijn.

Een greep uit onze opdrachtgevers

Logo Mondriaan fonds 1
Sigmax Logo
Radboud
Prorail logo
Beeckestijn Logo
Logo umc utrecht 1
Bolletje Typeface Logo
Logo waterschap
Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

Meer dan 70 specialisten

Met meer dan 70 experts hebben we altijd de juiste specialisten voor jouw project.

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Neem contact met ons op

Anouk Portret

Snel en vrijblijvend

We helpen je graag!

“Heb je een vraag over jouw softwareproject, wil je meer informatie ontvangen óf kunnen we je ergens anders mee van dienst zijn?”

Bel mij: 026 361 6600

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret