Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
GIS-applicatie - Iepenwacht Friesland

66.000 iepen gecontroleerd met GIS-applicatie

Covadis werkt al sinds 2008 voor stichting Iepenwacht aan de ontwikkeling van software. Sinds 2016 werkt de Iepenwacht met een hele nieuwe applicatie, die ook door ons ontwikkeld is. Hiermee kan alles rondom de iep in de gaten gehouden worden.

Iepenwacht
Iepenwacht

De Iepenwacht is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties met als doel de iep te behouden. Hoewel de iep lange tijd de meest voorkomende boom in het Friese landschap is geweest, heeft de iepenziekte die begin vorige eeuw de kop op stak, honderden exemplaren gedood. De ziekte is een halt toegeroepen, maar het blijft belangrijk om de ontwikkeling van de iep in de gaten te houden. Hier zet Stichting Iepenwacht zich voor in. Dit is een samenwerkingsverband tussen gemeenten en de provincie. Met succes; de uitval van iepen is teruggedrongen van 10 procent tot minder dan 1 procent per jaar.

De vraag

Een applicatie waarmee alle iepen in Friesland structureel gecontroleerd kunnen worden

Om de iep in het Friese landschap te behouden, worden de iepen 2 of 3 keer per jaar gecontroleerd. Aangetaste iepen worden gemerkt en geregisterd. Onder andere datum, standplaats en de naam van de eigenaar of beheerder moet worden doorgegeven aan het Centrale Meldpunt van de iepenwacht. Ook twijfelgevallen en verdachte bomen moeten worden geregistreerd, zodat deze extra gecontroleerd kunnen worden.

Aangetaste iepen worden door gecontracteerde aannemers gerooid. Om het proces van inventarisatie, controle en het rooien van aangetaste iepen gestructureerd te laten verlopen, ontstond de wens voor een op maat gemaakte GIS-applicatie.

GIS applicatie op een laptop
De oplossing

Online GIS-applicatie

Speciaal voor de Iepenwacht hebben wij een GIS-applicatie ontwikkeld. GIS staat voor Geografisch Informatie Systeem. Geometrische en administratieve gegevens over geografische objecten worden beheerd, geanalyseerd en gepresenteerd middels een GIS. Bij een Geografisch Informatie Systeem wordt gebruik gemaakt van een kaart om alle objecten in de ruimte te presenteren. In dit geval gaat het om de iepen in Friesland. Elke boom heeft een locatie op de kaart. Aan deze boom kunnen gegevens gekoppeld worden, denk aan soort, hoogte, diameter, foto, adres of eigenaar.Gebruikersgroepen

De applicatie heeft vier gebruikersgroepen:

  • Inspecteurs: een groep van ongeveer 10 mensen die per seizoen 2 of 3 controlerondes langs alle iepen maken om informatie over de iepen in te winnen.
  • Aannemers: zij krijgen een melding als er een zieke iep geregistreerd is. Die moet dan volgens het contract binnen 10 dagen gerooid worden. Als dit gebeurd is, kan dat ook weer in de applicatie worden geregistreerd.
  • Beheerder: de beheerder kan alle gegevens inzien en wijzigen, managementrapportages en tellingen opzetten en factureren op basis van deze informatie.
  • Gemeenten: zij zien welke iepen zij in eigendom hebben. Gemeenten kunnen de gegevens alleen raadplegen, niet wijzigen.Filteren en tekenen

In de applicatie kan gefilterd worden op alle eigenschappen van een iep, bijvoorbeeld op iepen die die particulier eigendom zijn, iepen met een diameter van meer dan 40 cm of filteren op het type iep. Inspecteurs kunnen in de applicatie 'tekenen' en hier punt- en vlakelementen (een enkele boom of een groep bomen) toevoegen.

De webapplicatie is toegankelijk op alle devices. Inspecteurs gebruiken tijdens hun controle een tablet of telefoon. De administrator/beheerder gebruikt een desktop-versie.

Het werk aan dit project is seizoensgebonden. In het voorjaar wordt de data klaargezet voor nieuwe controles. In de zomer worden de controles uitgevoerd. Aan het einde van het seizoen zijn er drie controleronden gelopen en kunnen de resultaten van de controles uit de applicatie gehaald worden in de vorm van managementrapportages. Daarna blijft het een half jaar stil rondom dit project, om in het voorjaar weer de data klaar te zetten voor het nieuwe seizoen.

Wij werken o.a. voor

Venstertechniek logo
Bolletje logo
Cadac Group Logo Transparant
Logo Mondriaan Fonds
Van Raam logo
Prorail logo
Logo waterschap trans 1
Rademaker logo
Beeckestijn Business School logo
Sigmax Logo
Nieuwestroomlogopayoffblauw v2
Forever direct logo
Cooper Vision Logo Groot
Morsinkhoff Rymoplast
Ferro techniek
Concrefy logo
Van Boekel Logo
Qoffy Logo RGB hor Zwart blauw
Mombarg beton
Senefelder logo

GPS-functionaliteiten

De GIS-applicatie heeft GPS-functionaliteiten. Hierdoor kan een inspecteur in de applicatie zien waar hij loopt en waar hij zich bevindt ten opzichte van de te controleren iep(en). Voor aannemers is deze functie ook handig; ze weten zo zeker dat ze de juiste iep rooien. Er kunnen bovendien satellietbeelden als ondergrond worden ingesteld, zodat plaatsbepaling nog nauwkeuriger wordt.

66.000 gecontroleerde iepen

in de zomer van 2017 zijn er zo’n tien inspecteurs op pad geweest. Zij hebben ruim 66.000 bomen gecontroleerd in 15 gemeenten. In totaal zijn er 4300 zieke iepen aangetroffen en gerooid. Voor 75% van de gerooide bomen is er een nieuwe iep gepland.

De komende tijd wordt de applicatie gebruikt om managementrapportages en exports te maken. Gemeenten krijgen dan een overzicht met resultaten van de controlerondes. Daarin staat bijvoorbeeld het percentage gerooide iepen, het aantal m2 gerooide iepen en het percentage herplant.

Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

50+ specialisten

Waarom ver zoeken als het ook in de buurt zit?!

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Sparren over jouw softwarevraagstuk?

Covadis addick werkt

Addick Hutzezon

Adviseur

“Benieuwd hoe ons team voor jou van meerwaarde kan zijn? Ik denk graag mee over jouw softwarevraagstuk”

Bel mij: +31633726116

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt