Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Wat levert nieuwe software mij op?

De ROI van maatwerk software

Return on investment, ook wel ROI genoemd, is een veelgebruikt begrip. Het staat voor wat een investering oplevert, in dit geval maatwerk software. Helaas bestaat er geen standaard blauwdruk voor wat maatwerk software jouw bedrijf op kan leveren, het is niet voor niets maatwerk. Jouw bedrijf is, net als de software, uniek.

Toch is het voor je begint met digitaliseren wel fijn om een idee te hebben waar je aan moet denken en waar je moet beginnen. Voor sommige ondernemers is dit eenvoudig en logisch, anderen zien door de bomen het bos niet meer.

Wij geven je graag een zetje in de goede richting wat betreft software.

ROI software development
ROI software development

Waar wil je beginnen met automatiseren?

Heb jij nog niet duidelijk waar je wilt beginnen met automatiseren? Dan is het belangrijk eerst de boekhouding in te duiken en de werkvloer op te gaan. Reken uit welke geïnvesteerde euro’s het meest opleveren wat betreft tijd en geld, stel daarna prioriteiten. Je kunt nu kiezen voor een mogelijk minder rendabele strategie, maar dit is dan wel een bewuste keuze. Klinkt logisch, toch? Voor veel collega bedrijven is dit vanzelfsprekend, maar gebeurt het ook al in jouw bedrijf?

Na jouw onderzoek en het maken van een lijst is het gemakkelijker om te zien waar de kansen liggen en waar software echt een bijdrage kan leveren. Nu weet je dus waar je kan beginnen en kun je bedenken hoe je de processen wil automatiseren. Denk hierbij aan de volgende zaken:

Automatisering
 • Het automatiseren van dubbele en/of handmatige invoer;

 • Automatisering bestelproces;

 • Automatisering planningsproces;

 • Automatisering offertesysteem;

 • Automatisering calculatieproces;

 • Automatisering facturatieproces;

 • Realtime inzicht van data (bijvoorbeeld van sensoren, meters, verkoopcijfers)

'softe' en 'harde' winst

Automatisering kan verschillende vormen van winst opleveren.

Harde winst

 • Tijdwinst;

 • Reduceren kosten;

 • Reduceren FTE;

 • Reduceren fouten;

 • Meer inzicht in je data;

 • Meer inzicht in je processen

Softe winst
 • Minder frustratie op de werkvloer;

 • Gemakkelijker personeel werven dankzij versimpelde systemen;

 • Gemakkelijker sturing geven aan je bedrijf dankzij inzicht in je processen en data;

 • Meer klanttevredenheid dankzij snellere afhandeling;

 • Algehele imagoboost doordat je bedrijf efficiënter werkt.

Wij werken o.a. voor

Bolletje logo
Niewestroom logo
Van Raam logo
Venstertechniek logo
Beeckestijn Business School logo
Obelink logo
Ferro techniek
Qoffy Logo RGB hor Zwart blauw
Concrefy logo
Partners in mobiliteit logo
Forever direct logo
Nedgraphics logo
Instorebroadcast logo
Van Boekel Logo
Lin Qiot logo
Logo logo 1 384x125
Logo Geocare
Connected Green LOGO 1000 TR
Mombarg beton
Morsinkhoff Rymoplast
Logo Spatial Insight 2021
Palmsens Logo
Cooper Vision Logo Groot

Is al jouw winst meetbaar?

Helaas is het werk dat verricht wordt binnen jouw bedrijf niet altijd terug te rekenen naar keiharde euro's. Zo zijn tijdwinst en aantallen in de meeste processen gemakkelijk te meten, maar gaat dat een stuk minder gemakkelijk met de daling van frustratie op de werkvloer. Dit laatste is niet minder belangrijk, het draagt immers bij aan het geluk van je medewerkers, hun effectiviteit en indirect aan het imago van je bedrijf. Ook het toenemende gemak voor je klanten is een stuk lastiger te meten, wat kan leiden tot extra sales en een beter imago. Bij deze zaken is het belangrijk dat je voor jezelf bepaald hoeveel je het waard vindt.

We lichten twee voorbeelden middels klantcases wat verder voor je uit. Het uitgebreide verhaal kun je lezen in de onderstaande cases.

NieuweStroom

Voorbeeld één gaat over de groei van energieleverancier NieuweStroom. Door een grote toename in klanten voldeed het oude facturatiesysteem niet meer. Samen met

NieuweStroom realiseerden wij een nieuwe facturatiemodule van NieuweStroom:

 • Voorheen: 280 facturen per uur

 • Nu: 930 facturen per uur.

Dat is al een groei 230 procent, maar ook dit is nog schaalbaar. Door extra hardware in te zetten kunnen ze opschalen naar 10.000 facturen per uur. NieuweStroom kan hierdoor meer klanten bedienen dan ze al hebben.

Venster Techniek

Venster Techniek investeerde in het optimaliseren van hun bestelproces en bespaarde hiermee 2 fte’s. De gemiddelde loonkosten op jaarbasis komen uit op 57.077 euro. Gaan we hiermee rekenen, dan betekent dit een besparing van 57.077 x 2 + 18.720 (werkplek en toebehoren van werknemers.) = €132.874 per jaar. Een investering in een lastiger te meten proces kan dus toch meetbare resultaten opleveren.

Werk je idee uit

Om te bepalen wat software kost moet met meerdere factoren rekening worden gehouden. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel werk je uit handen neemt van de software partij. Kom je met een uitgewerkt plan, of heb je misschien zelf al een concept klaarliggen? Doordat je de basis al in orde hebt, kan sneller begonnen worden aan de ontwikkeling en bespaar je kosten in het voortraject. In de regel geldt: Hoe sneller de software draait, hoe sneller je geld en tijd bespaart.

Heeft je plan vorm gekregen? Dan kan een softwarepartij je een indicatie geven voor de uren en de kosten. De volgende stappen kun je bijvoorbeeld nemen om een plan op papier te zetten:


 1. Breng het te automatiseren proces in kaart.

 2. Onderwerp je proces aan een probleemanalyse en bepaal de pijnpunten: waar worden dubbele handelingen verricht, in welke onderdelen zit veel tijd, waar worden de meeste fouten gemaakt, etc. Breng eventueel ook in kaart wat de investering je kan brengen om een idee te krijgen van je budget.

 3. Bepaal hoe en welke problemen opgelost kunnen worden door te automatiseren aan de hand van software. Bestaat hier al een standaardpakket voor of ben jij op zoek naar maatwerk?

 4. Maatwerk nodig? Leg dan vast wat je graag zou willen dat de software doet en stel de nodige requirements op.

 5. Ga met deze lijst naar een maatwerk software partij en kijk wat de mogelijkheden zijn.


Belangrijk dus dat je duidelijk voor ogen hebt wat je wil verbeteren, wat dit je waard is en wat dit jou zou kunnen besparen. Wij kunnen vervolgens bepalen of dit met software gerealiseerd kan worden.


Wij werken o.a. voor

Bolletje logo
Niewestroom logo
Van Raam logo
Venstertechniek logo
Beeckestijn Business School logo
Obelink logo
Ferro techniek
Qoffy Logo RGB hor Zwart blauw
Concrefy logo
Partners in mobiliteit logo
Forever direct logo
Nedgraphics logo
Instorebroadcast logo
Van Boekel Logo
Lin Qiot logo
Logo logo 1 384x125
Logo Geocare
Connected Green LOGO 1000 TR
Mombarg beton
Morsinkhoff Rymoplast
Logo Spatial Insight 2021
Palmsens Logo
Cooper Vision Logo Groot

De uitvoering van het plan

De uitvoering kunnen we het best uitleggen aan de hand van een metafoor. Stel je hebt de keuze om in een Fiat Panda of een Range Rover Sport te rijden. Beide auto’s brengen je van A naar B, maar de kosten voor de één zijn een stuk hoger dan de kosten voor de ander. Tegenover die kosten staan voordelen zoals betere prestaties, een hogere topsnelheid, meer bagageruimte, extra veiligheid, etc. Net als auto’s kan maatwerk software erg in prijs verschillen en hoewel beide je helpen het beoogde doel te bereiken, zit er verschil in de afwerking. Bij maatwerk software vertaalt die afwerking zich onder andere in veiligheid, schaalbaarheid en snelheid.

In samenspraak met de softwarepartij bepaal jij hoe je jouw plan ten uitvoer brengt en, met het oog op de toekomst, voor welke uitvoering je gaat.

Onderhoud van jouw software

Om verder te gaan op de eerdere metafoor hebben auto’s onderhoud nodig om veilig en snel in het verkeer deel te kunnen nemen. Hoeveel onderhoud en hoe vaak dit nodig is hangt van de auto af. Ditzelfde geldt voor software: een zwaardere en ingewikkelde applicatie zal in de toekomst meer onderhoud nodig hebben dan een simpele API. Hoeveel de software hierin verschilt is niet in percentages uit te drukken; veel factoren spelen een rol in hoe snel, veilig en schaalbaar de software moet blijven. Ook het onderhoud van jouw software is dus maatwerk.

Jouw ROI van maatwerk software bepalen

Om jouw return on investment te bepalen ben je van eerder genoemde factoren afhankelijk. Heb je deze duidelijk in kaart gebracht? Dan kun je de geschatte investering afzetten tegen het haalbare voordeel en jouw ROI bepalen. Heb jij diepgaande hulp nodig of hulp betreffende contracten, infra, beheer en andere zaken? Dan verwijzen we je graag door naar IT’s Teamwork.

Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

50+ specialisten

Waarom ver zoeken als het ook in de buurt zit?!

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Sparren over jouw softwarevraagstuk?

Covadis addick werkt

Addick Hutzezon

Adviseur

“Benieuwd hoe ons team voor jou van meerwaarde kan zijn? Ik denk graag mee over jouw softwarevraagstuk”

Bel mij: 0633726116

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt