Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Dit zijn de tekenen

Is mijn software aan vervanging toe?

Je kan software vergelijken met een auto: om veilig, comfortabel en snel vooruit te komen, moet je auto goed onderhouden worden. Doe je dat niet? Dan kun je niet meer veilig de weg op en word je aan alle kanten ingehaald door auto’s die wel in goede conditie zijn.

Dit geldt ook voor software. Je software moet onderhouden worden, ‘onderdelen’ moeten af en toe worden vervangen, af en toe moet een APK controle worden gedaan. Op die manier voorkom je zo lang mogelijk dat je moet overstappen op een nieuwer model. Door op tijd de symptomen van verwaarlozing of veroudering op te merken, kun je op tijd actie ondernemen.

Ook goed voorbereid zijn? In deze blog zetten we een aantal symptomen, een aantal mogelijke oorzaken én onze aanpak ervan voor je uiteen.

230825 Covadis office 0414
230825 Covadis office 0414

1. De software wordt traag

Als je merkt dat je software steeds trager wordt, kan dat meerdere oorzaken hebben.

De meest voorkomende redenen:

  • Schaalbaarheid. Als het softwarepakket initieel niet schaalbaar genoeg is opgezet, kan het zijn dat na een flinke groei van gebruikers te veel van de applicatie wordt gevraagd. Stel de applicatie is berekend op de data van 30.000 meters, maar dankzij succes van jouw bedrijf is dit gegroeid naar 60.000 meters. De applicatie moet nu dubbel zo veel data verwerken dan waar de software voor ontwikkeld is. Hierdoor kan de applicatie traag worden en er kunnen bugs ontstaan. Dit staat de groei van het bedrijf in de weg, zonde natuurlijk.


Een mooi voorbeeld is de groei van onze opdrachtgever energieleverancier NieuweStroom. Door een grote toename in klanten voldeed het oude facturatiesysteem niet meer. Samen met NieuweStroom realiseerden wij een nieuwe facturatiemodule: Voorheen: 280 facturen per uur, nu: 930 facturen per uur. Dat is een groei 230 procent, maar ook dit is nog schaalbaar. Door extra hardware in te zetten kunnen ze opschalen naar 10.000 per uur en zijn ze dus voorbereid op toekomstige groei.


  • Achterstallig onderhoud. In de wereld van de software gaat ontwikkeling razendsnel. Daardoor kan het zijn dat de ‘oude’ software die jij gebruikt nog prima werkt, maar in vergelijking met de concurrent achterblijft. De 'nieuwe' software van de concurrent is bijvoorbeeld beter toegespitst op de cloud of nieuwere hardware. Ontwikkel je niet door? Dan blijft jouw softwarepakket achter, terwijl andere pakketten wel door ontwikkelen. Het is dus noodzakelijk om je software door te blijven ontwikkelen zodat je niet achter raakt op de concurrentie, kans loopt op een datalek en de kans misloopt om gebruik te maken van de nieuwste functionaliteiten
ontwikkeling webapplicatie
ontwikkeling webapplicatie

2. Software kost je tijd, in plaats van dat het je tijd oplevert

Als jouw bedrijf te maken heeft gehad met groei of verandering, dan kan het zijn dat je software niet meer voldoet. Heb jij bijvoorbeeld verschillende softwaresystemen, maar is je bedrijf de laatste tijd flink gegroeid? Wanneer jouw software niet mee verandert, voldoet de software niet meer aan je processen en wordt de ontwikkeling van je bedrijf vertraagd. Zonde natuurlijk, software hoort mensen te helpen en ondersteunen, niet de groei van je bedrijf tegen te houden!

Lees hier hoe Concrefy probleemloos kon doorgroeien

Een voorbeeld van een situatie waarin de software niet meer voldoet aan de huidige processen is wanneer gegevens dubbel ingevoerd moeten worden. Deze processen zijn vaak erg tijdrovend en foutgevoelig. Zo ontstond bij Concrefy, een betontechnologisch ingenieursbedrijf dat de afgelopen jaren een stevige groei heeft doorgemaakt, de wens om meerdere aparte systemen samen te voegen. Er werd gewerkt met een intern systeem en een online systeem, waardoor overlap ontstond. Covadis voegde deze twee systemen efficiënt samen, waardoor de groei van Concrefy zonder problemen doorgezet kon worden.

3. Er is sprake van een datalek

Als je te maken hebt met een datalek, ben je eigenlijk al te laat. Terwijl jij ontwikkelt en nieuwe inzichten opdoet, blijven hackers ook innoveren. Dat betekent dat het belangrijk is om jouw software mee te laten innoveren. Zorg dat jouw framework en libraries up to date zijn, zodat ze voldoen aan de laatste standaarden, geconstateerde datalekken opgelost kunnen worden en jij niet kwetsbaar bent voor aanvallen.

4. Er zijn integratieproblemen

Heb je problemen met integratie? Het koppelen van verouderde software kan lastig zijn en specialistische kennis vereisen. Dit vloeit vaak voort uit het feit dat tijdens het ontwikkelen van het oude pakket geen rekening is gehouden met het mogelijke koppelen van toekomstige software. Wat lastig is, want de trend van de laatste jaren is dat alle software koppelbaar moet zijn. Vaak ook om zo beter op de behoefte van de klanten in te kunnen spelen.

Een mooi voorbeeld van software integreren, is de API koppeling voor SportsFan media. Zij beheren platformen zoals FootballCritic, FootballTransfers en GPFans. Om efficiënt te kunnen werken, hebben we de API 'sportsbase' ontwikkeld. De API 'sportsbase' ontsluit informatie uit verschillende databronnen voor de platformen van SportsFan Media.

Deze API is zo ontwikkeld dat het oneindig schaalbaar is. Een onbeperkt aantal databases en platformen kunnen gekoppeld worden op de API, zonder dat dit gevolgen heeft voor de performance. Doordat nieuwe databronnen aan deze API gekoppeld kunnen worden, is het niet nodig om een nieuwe API te ontwikkelen wanneer SportsFan Media bijvoorbeeld ook een tennisplatform gaat ontwikkelen. Er is eenmalig een goede, stevige basis gelegd. Van daaruit kan SportsFan media verbreden.

Software doorontwikkelen
Software doorontwikkelen

Hoe pakken wij modernisering aan?

Elk bedrijfsproces is uniek en wij geloven daarom ook in een aanpak op maat. Om te achterhalen wat de problemen zijn, starten we altijd met een analyse om er achter te komen waar de pijnpunten liggen. Nadat we de situatie inzichtelijk hebben, kijken we met welke stappen we de grootste pijnpunten kunnen oplossen. Onze opdrachtgever nemen we hierbij volledig mee in het verhaal, zodat deze een overwogen keuze kan maken. Op die manier kunnen we op een toekomstgerichte manier de software moderniseren.

Wij werken o.a. voor

Niewestroom logo
Venstertechniek logo
Bolletje logo
Cadac Group Logo Transparant
Logo Mondriaan Fonds
Van Raam logo
Prorail logo
Rademaker logo
Beeckestijn Business School logo
Sigmax Logo
Forever direct logo
Cooper Vision Logo Groot
Morsinkhoff Rymoplast
Ferro techniek
Concrefy logo
Van Boekel Logo
Header logo wrij2
Qoffy Logo RGB hor Zwart blauw
Mombarg beton
Senefelder logo

Samen stappen zetten

Heb je een of enkele symptomen herkend? Deze verschillende stappen kunnen we samen zetten:

  • Analyse: wat doet je applicatie, waar liggen de pijnpunten en hoe lossen we ze op?

  • Moderniseren: we gebruiken de bestaande applicatie en verbeteren deze op essentiële punten om de software klaar te maken voor de toekomst.

  • Herbouw: we brengen samen de wensen in kaart en bouwen de software helemaal opnieuw op, zodat je weer een duurzame basis voor de toekomst hebt.

  • Nabouw: we brengen de huidige software in beeld en bouwen hem na met de nieuwste technieken.

  • Innoveren: samen kijken we hoe de software nog beter aansluit op jouw processen.

Conclusie

We adviseren je om je software net als je auto goed te onderhouden, dan heb je jarenlang plezier van je software. Zonder onderhoud en doorontwikkeling krijg je vroeg of laat problemen, maar dan kun je de software nog laten moderniseren. Mocht dat ook niet meer de oplossing zijn, dan is er altijd nog de optie tot herbouw. Wanneer je software goed is opgezet, van het begin af aan wordt bijgewerkt en aangepast aan wijzigende eisen, heb jij een duurzame oplossing voor de lange termijn.

Software adviseur Chiel
Software adviseur Chiel
Plan direct wat in!

Een vrijblijvende videocall?

Benieuwd naar de beste oplossing voor jouw software vraagstuk? We snappen dat iedere situatie uniek is. Een passende aanpak is daarom essentieel voor het beste resultaat. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw software?

Plan gratis en vrijblijvend een videocall is met onze adviseur Addick. In deze call kan hij op basis van jullie situatie advies geven. Dan weet je precies waar je aan toe bent, zonder dat je direct ergens aan vast zit! Op basis van de input die hieruit komt, kan hij vervolgens ook een vrijblijvende offerte afgeven. Dan weet je exact waar je aan toe bent, zonder direct ergens aan vast te zitten.

Liever een afspraak op locatie? Ook geen enkel probleem! Neem gerust contact op, zodat we wat kunnen inplannen.

Via onderstaande link plan je direct iets in zijn agenda:

Klok icoon

Snel starten?

Geen probleem. Wij hebben een groot team en zijn flexibel ingericht.

Doelgericht icoon

Doelgericht

Nieuwbouw, moderniseren of doorontwikkeling. Altijd met een helder doel.

Puzzel icoon

Schaalbaar en flexibel

Klein beginnen. Groot groeien. Op- of afschalen? Doen we.

Veilig icoon

In jouw eigendom

De software is volledig jouw eigendom. Geen gedoe.

Gebouw icoon

50+ specialisten

Waarom ver zoeken als het ook in de buurt zit?!

Beste icoon

Hoog kennisniveau

En dat houden we zo.

Sparren over jouw softwarevraagstuk?

Covadis addick werkt

Addick Hutzezon

Adviseur

“Benieuwd hoe ons team voor jou van meerwaarde kan zijn? Ik denk graag mee over jouw softwarevraagstuk”

Bel mij: +31633726116

Hoi! Ik ben Addick. Wil je vrijblijvend sparren?

Covadis addick werkt