Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X

Waarom andere maakbedrijven wél slim digitaliseren

Je wil digitaliseren als maakbedrijf, maar waar begin je? De verlanglijst van punten om te digitaliseren is oneindig. Je budget niet. Tegelijkertijd zijn de bedrijven om je heen hard bezig om mee te gaan met de ontwikkelingen van nu. Waar moet je beginnen en hoe doe je dat? Lees verder voor onze tips!

Iemand aan het zagen in de werkplaats

Waar moet je beginnen met digitaliseren?

Een portal voor klanten, een papiervrije fabriek of een gloednieuwe applicatie. Je lijst met punten om te digitaliseren is lang. Helaas maken factoren zoals je budget dat je moet kiezen waar je begint. Duidelijk, maar hoe doe je dat?

Luister naar de medewerker die het hardst roept en pak hun probleem als eerste aan. Scheelt jou hoofdpijn. Focus op die belangrijke klant en ontwikkel speciaal voor hen een applicatie. Strategisch slimme zet! Of laat zien hoe modern je bent door ‘iets’ met 3D-printing te doen. Goed verkoopargument.

Je begrijpt dat voor al deze opties iets te zeggen valt. Maar jij hebt geen oneindig budget en wil een weloverwogen start maken. Wat dan?

Een klein probleem met grote gevolgen

Stel, jouw planningsmodule kan niet overweg met je productiesysteem. Moet wat aan gebeuren, maar grotere problemen verdienen eerst aandacht. Althans, dat denk je. Zoom maar eens uit:

  • Je planners zijn gefrustreerd door het handmatig plannen in Excel.

  • Je productiechef moet dubbele controles uitvoeren op de productieplanning. Klopt die niet? Dan is hij veel tijd kwijt aan herplannen. Tijd die hij nu niet in optimalisaties kan steken.

  • Je productie lijdt onder het gebrek aan real-time inzicht, omdat je deze niet efficiënt over de machines kan verdelen. Met vertraging tot gevolg.

Een ogenschijnlijk klein probleem heeft veel meer problemen als gevolg. Problemen die tijdrovend zijn en de kans op fouten, faalkosten en ontevreden klanten aanzienlijk vergroten. Wat is dat probleem bij jouw maakbedrijf?


230825 Covadis office 0818
230825 Covadis office 0818

Prioriteren op basis van een grondige analyse

Dat kleine probleem kan dé plek zijn om te beginnen met digitaliseren. Maar dat weet je pas zeker als je doorrekent welke geïnvesteerde euro het meest oplevert in tijd en geld. Ga daarna prioriteren. Zo maak je een bewuste, onderbouwde keuze. Klinkt logisch, toch?

Horizontaal of verticaal digitaliseren?

Binnen de maakindustrie kun je (globaal) uit twee digitalisering richtingen kiezen; horizontaal en verticaal. Wat de beste richting is, verschilt per bedrijf. Dat volgt uit jouw grondige analyse!

  • Horizontaal: alle processen die betrekking hebben op de afhandeling van de order. Offertes, inproductiename, planning, etc.

  • Verticaal: het beheersen van de processen. Predictive maintenance, het taakgericht aansturen van monteurs via smartphone, zero programming, robotisering van productieprocessen, etc.
Digitalisering van een maakbedrijf

Het digitaliseringsproces van Venster Techniek

Venster Techniek groeide hard en hun assortiment dorpels groeide mee. Met het doel tijd te besparen en efficiënter te werken, vroegen zij ons verschillende processen te optimaliseren.

Stap 1. Samen de gewenste situatie in kaart brengen.

Venster Techniek bleek drie hoofdprocessen te willen optimaliseren:

  • Bestellingen

  • Werkvoorbereiding

  • Productie

Venstertechniek logo

Als Venster Techniek willen we blijven standaardiseren, innoveren en met de markt meegaan. Covadis biedt daar in samenwerking met Venster Techniek een passende oplossing voor.

Stap 2. Plannen afstemmen en uitwerken

Venster Techniek wilde alle houten dorpels via een klantenportaal automatisch laten bestellen. Die vragen echter relatief veel maatwerk en de applicatie die zij hier al voor hadden was niet ideaal, maar volstond. Wij adviseerden met digitaliseren met de kunststof dorpels te beginnen. Deze zijn vrij standaard en hier was nog geen applicatie voor. Omdat Venster Techniek inzag dat dit meer tijd én geld zou besparen, stemden zij toe. Tijd om te beginnen!

Het klantportaal werd door ons gebouwd, zodat klanten kunststof dorpels konden samenstellen met een wizard, bestellen, volgen en zelf controleren. Het programma maakt zelf automatisch berekeningen en tekeningen. De productieafdeling ontvangt automatisch actielijsten, waardoor werkbonnen tot de verleden tijd horen.

Stap 3. Het resultaat

De faalkosten zijn teruggebracht en naast tijd bespaart Venster Techniek nu flink op materiaal. Met tevreden medewerkers en klanten als gevolg! Dat wil jij toch ook?


Adviseur Addick - call
Adviseur Addick - call

Procesoptimalisatie binnen jouw organisatie

Wil jij de capaciteit van de machines die je hebt optimaal benutten? Dat kan met een algoritme dat bepaalt welke order het eerst verwerkt moet worden. Of een algoritme dat bepaalt welke machine op een onbenut moment onderhoud kan krijgen. Hoe goed of ervaren je medewerkers ook zijn, uit het digitaliseren van processen als deze valt veel winst te halen. Daar is maatwerk software voor nodig! Denk aan het koppelen van processen of het automatiseren van activiteiten. Intern of extern. Op de korte en lange termijn leidt dit digitaliseren tot beter voorraadbeheer, snellere productie en efficiëntere inkoop.


Kunnen wij jou helpen je digitaliseringsproces op te starten? Laat het ons weten door contact op te nemen of een vrijblijvende call met onze adviseur Addick te plannen. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden! Benieuwd hoe je als maakbedrijf bij het digitaliseren de juiste softwarepartner kiest? Lees dan deze blog!

Een greep uit onze opdrachtgevers

Logo Mondriaan fonds 1
Sigmax Logo
Radboud
Prorail logo
Beeckestijn Logo
Logo umc utrecht 1
Bolletje Typeface Logo
Logo waterschap

We helpen je graag, neem hier contact met ons op!

Anouk Portret